70-lecie Kopalni Węgla Brunatnego Turów

19 czerwca w Bogatyni odbywają się uroczystości z okazji jubileuszu KWB Turów. Kopalnia w Turowie  od 70 lat działa pod polskim zarządem.

W tym czasie w zakładzie znalazło zatrudnienie blisko 50 tys. pracowników. Zakład przetrwał etap zmian gospodarczych, prywatyzacji i wolnego rynku. Mimo, że  nie obyło się bez problemów i zagrożeń,  KWB Turów jest liderem postępu technologicznego, inwestycji i ochrony środowiska. Wspiera wiele lokalnych inicjatyw w sferze ochrony zdrowia, kultury, rozrywki, nauki i sportu.

Z tej okazji przewodniczący OPZZ przesłał na ręce prezesa Sławomira Zawady list okolicznościowy do pracowników kopalni. Szef konfederacji odniósł się m.in. do aktualnych problemów i zagrożeń branży: - Węgiel brunatny pełni rolę paliwa o znaczeniu strategicznym dla Polski.  Niestety, pojawiają się niepokojące działania, wymuszające dekarbonizację gospodarki. Nie jesteśmy przeciwnikami odnawialnych źródeł energii, ale ochrona miejsc pracy jest równie ważna jak ochrona środowiska. W naszej ocenie jest to możliwe do pogodzenia – napisał Jan Guz.

List odczytał przedstawiciel centrali Bogdan Grzybowski – dyrektor wydziału polityki społecznej OPZZ. Obecny był także przewodniczący Rady OPZZ województwa dolnośląskiego – Andrzej Otręba.

BP OPZZ