Odezwa przewodniczącego branży "Transport" OPZZ
ws. akcji strajkowej w PLL LOT

Dzień 22 października 2018 roku na trwałe zapisze się jako czarna karta w historii polskiego ruchu pracowniczego. Kilkudziesięciu pracowników PLL LOT prowadzących akcję strajkową: pilotów, stewardess i stewardów, zostało dyscyplinarnie zwolnionych z pracy przez zarząd spółki.

W przededniu jubileuszu 100-lecia niepodległości Polski mamy niestety do czynienia z bezpośrednim atakiem na prawa pracownicze i związkowe oraz brutalnymi szykanami. Barbarzyńskim aktem wpisującym się bardziej w realia XIX-wiecznego kapitalizmu niż kraju członkowskiego Unii Europejskiej w XXI wieku.

Nie dajmy się zastraszyć! Podejmijmy działania solidarnościowe z naszymi Koleżankami i Kolegami z PLL LOT i nie pozwólmy na ich prześladowanie.

Prezydium OPZZ organizuje 27 października (sobota) o godz. 11.00 demonstrację poparcia dla szykanowanych pod siedzibą spółki PLL LOT, przy ulicy Komitetu Obrony Robotników 43 w Warszawie.

Wspólnie zamanifestujmy jedność. Okażmy naszą solidarność poprzez oflagowanie siedzib organizacji związkowych, wywieszenie plakatów informacyjnych w gablotach.

Prawo do strajku jest prawem pracownika, zagwarantowanym w art. 59 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Nie pozwolimy na łamanie praw pracowniczych, reguł rozwiązywania sporów zbiorowych i prowadzenia dialogu społecznego!

Pamiętajmy, że to co dzisiaj dzieje się w PLL LOT, może się wkrótce zdarzyć w każdej firmie i dotknąć bezpośrednio każdego z nas, z osobna.

Liczę na Waszą obecność 27.10. pod siedzibą PLL LOT.

Leszek Miętek

(-)