W dniach 24-25 września w Warszawie  odbyło się światowe spotkanie związkowców koncernu Amcor. Obecni byli koledzy i koleżanki z Australii, Japonii, Tajlandii, Urugwaju, Chile, Hiszpanii, Danii, Finlandii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii, Belgii i Polski. Do grupy należą też obie Ameryki, Włochy i Francja, lecz niestety nie mogli pojawić się na spotkaniu.

Amcor działa w 43 krajach gdzie ma 68 zakładów w tym w Polsce 3 ( 2 w Łodzi i 1 w Złotowie). Zatrudnia  na całym świecie  około 35 tys. osób, plus firmy podwykonawcze. Produkuje opakowania kartonowe i z folii.

Na konferencji został podpisany światowy sojusz związkowy w grupie Amcor.

Celem jest lepsza współpraca między związkami, polepszenie informowania, konsultowania oraz poprawa skuteczności działań związkowców. Pomocą  też  jest ERZ, czyli Europejska Rada Zakładowa przy tym koncernie. 57% pracowników Amcora objętych jest porozumieniem zbiorowym i my w Polskim oddziale firmy też do tego dążymy. Mam nadzieję, że wkrótce rozpoczną się rozmowy.

Takie spotkania jak to w Warszawie odbywać się będą cyklicznie, co roku w różnych krajach . Są bardzo potrzebne i owocne, czego nasza polska delegacja była świadkiem.

Czesława Sońta

Przewodnicząca Związku Zawodowego Poligrafów