Przewodniczący Związku Zawodowego "Przeróbka" Sławomir Łukasiewicz skierował pismo do prezesa zarządu PLL LOT Rafała Milczarskiego. W imieniu pracowników górnictwa zaapelował o dialog społeczny z pracownikami LOT-u i zażegnanie, wciąż narastającego konfliktu w państwowej spółce. W liście czytamy:

Polskie Linie Lotnicze LOT

Prezes zarządu: Rafał Milczarski

ul. Komitetu Obrony Robotników 43,

Panie Prezesie,

Wobec wciąż trwającego i zaostrzającego się zatargu zbiorowego w Polskich Liniach Lotniczych LOT, którego konsekwencją jest prowadzony strajk, wzywamy Pana Prezesa i cały zarząd spółki do natychmiastowego zaprzestania coraz to bardziej agresywnych działań wobec protestujących, łamiących wszelakie zasady rozwiązywania sporów zbiorowych, a także współżycia społecznego.

Panie Prezesie, nie można groźbami i szykanami doprowadzać strajkujących pracowników do płaczu, wyrzucać ich z budynku PLL LOT na deszcz, zakazywać korzystania z toalet PLL LOT, ciągle grozić zwolnieniami dyscyplinarnymi i nieustannie szykanować oraz zastraszać.

Nie ma, i nigdy nie będzie zgody na tolerowanie, takiego „sadyzmu” w PLL LOT.

Dlatego, jako pracownicy załóg górniczych i klienci PLL LOT, żądamy od Pana Prezesa i całego zarządu, niezwłocznego przystąpienia w dobrej wierze ze strajkującymi do stołu negocjacyjnego i rozpoczęcia rzeczowych rokowań, które z całą pewnością doprowadzą do zawarcia satysfakcjonującego kompromisu, przynoszącego korzyści wszystkim zainteresowanym stroną zaistniałego zatargu zbiorowego na zasadzie wygrany – wygrany.

Pozdrawiam

Sławomir Łukasiewicz - Przewodniczący ZZ "PRZERÓBKA"