Przedstawiciele jednej z zamykanych kopalń - KWK "Makoszowy" wystosowali list otwarty do Piotra Dudy w związku z jego nagłą aktywnością i "troską" o ludzi pracy.

W wiadomości czytamy:

"Przewodniczący Piotr Duda,

Pragniemy pogratulować inicjatywy spotkania z Premierem Rządu.

Czas najwyższy na określenie pozycji ludzi pracy i rozliczyć rządzących z obietnic, jakie składali i składają politycy PIS. Jedną z obietnic było nie zamykanie kopalń a te, które zamknęła Platforma Obywatelska otworzyć - to jest cytat ówczesnej premier, w nawiązaniu do uchwały solidarności cyt. „Zamykanie kopalń będzie możliwe po zczerpaniu złóż”, a tym czasem nie dość, że zamykane są polskie kopalnie to na dodatek zasypuje się szyby wydobywcze zamkniętych kopalń, co bezpowrotnie odcina możliwość wydobycia pozostałych po tych kopalniach złóż. Mimo apeli i konkretnych propozycji ze strony społecznej nie dochodzi do spotkań (brak dialogu). Dlatego pytamy: Jakie jest stanowisko w sprawie polskiego górnictwa, biorąc pod uwagę, że Solidarność wspiera działania obecnego rządu.

Z górniczym pozdrowieniem – Szczęść Boże!

Przedstawiciele jednej z zamkniętych kopalń – KWK „Makoszowy”"