4 stycznia 2019 roku na spotkaniu nauczycielskich związków zawodowych zainicjowanym przez ZNP, który jest organizacją członkowską OPZZ, przedstawiciele Związku Nauczycielstwa Polskiego oraz Forum Związków Zawodowych, omawiając napiętą sytuację w edukacji związaną z niskimi zarobkami nauczycieli i pracowników oświaty, podjęli decyzję o współdziałaniu na rzecz wzrostu wynagrodzeń w oświacie.

Wspólnym dla FZZ i ZNP postulatem jest wzrost wynagrodzeń zasadniczych nauczycieli  i pracowników oświaty na poziomie 1000 zł od stycznia 2019 roku.

W najbliższych dniach przedstawiciele FZZ i ZNP podczas negocjacji płacowych przedstawią minister edukacji postulaty. Brak woli ze strony rządu do zwiększenia wynagrodzeń nauczycieli i pracowników oświaty zradykalizuje działania FZZ i ZNP zmierzające do wejścia w spór zbiorowy oraz rozpoczęcia strajku szkolnego.

W spotkaniu, mimo zaproszenia, nie wzięli udziału przedstawiciele oświatowej Solidarności.

Harmonogram działań w kolejnych dniach:

Poniedziałek, 7.01.2019
Posiedzenie Prezydium ZG ZNP, na które Związek Nauczycielstwa Polskiego zaprosił premiera Mateusza Morawieckiego.
Temat rozmów: Sytuacja materialna pracowników i wzrost wynagrodzeń w oświacie
(Miejsce: warszawska siedziba ZNP przy ul. Smulikowskiego 6/8, godz. 11.00)

Natomiast minister edukacji Anna Zalewska zaprosiła oświatowe związki zawodowe na „spotkanie konsultacyjne” dot. projektu rozporządzenia płacowego (tego samego dnia i o tej samej godzinie).
(Miejsce: Warszawa, Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, godz. 11.00)

Wtorek, 8.01.2019
Na wniosek prezesa ZNP zostały zwołane negocjacje płacowe z udziałem minister edukacji i partnerów społecznych w ramach Zespołu ds. usług publicznych Rady Dialogu Społecznego
(Miejsce: Warszawa, Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, godz. 11.00)

Czwartek, 10.01.2019
Nadzwyczajne posiedzenie Zarządu Głównego ZNP ws. protestu

(Miejsce: warszawska siedziba ZNP przy ul. Smulikowskiego 6/8, I p.)

pobierz oświadczenie: OŚWIADCZENIE

[materiał: www.znp.edu.pl]