W dniach od 28 października do 1 listopada br. młodzi związkowcy z Polski i Niemiec uczestniczyli w szkoleniu w ramach projektu „Polsko-Niemiecka wymiana młodzieży - związki zawodowe, życie i praca w Polsce i Niemczech”, realizowanego przez Radę OPZZ Województwa Lubuskiego oraz DGB Berlin – Brandenburgia. Młodzi związkowcy każdego dnia byli w innej miejscowości po stronie Niemieckiej i Polskiej. Uczestnicy szkolenia w trakcie zajęć dowiedzieli się o strukturach związków zawodowych po obu stronach granicy, o planowanym wygaszeniu wydobycia węgla brunatnego w Niemczech oraz planach związanych z wydobywaniem węgla w Polsce.   Zwiedzili Zakład Acelor Mittal w Eisenhüttenstadt, LEAG Lausitz Energie Bergbau AG - kopalnia odkrywkowa Welzow Süd oraz IKEA-INDUSTRY w Zbąszynku.

Młodzi związkowcy z obu krajów wspólnie wypracowali model współpracy oraz wnioski, które pomogą związkom zawodowym w organizowaniu młodych pokoleń.