OPZZ zwraca się z apelem do wszystkich pracodawców, o pomoc pracownikom w zapewnieniu opieki nad dziećmi, jeżeli szkoły, do których uczęszczają przystąpią do strajku. Jeżeli to możliwe, to prosimy pracodawców, aby rodzice mogli przyjść do pracy z dziećmi. Pomóżmy sobie nawzajem w tych trudnych dniach.

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych aktywnie uczestniczy w negocjacjach dotyczących realizacji postulatów płacowych Związku Nauczycielstwa Polskiego. Obawiamy się, że rozmowy z rządem nie przyniosą porozumienia. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że 8 kwietnia dojdzie do strajku nauczycieli.

Zapewnienie najwyżej jakości edukacji dla naszych dzieci leży we wspólnym interesie pracowników i pracodawców. Jeśli chcemy budować nowoczesną i zrównoważoną gospodarkę opartą o wysokie kompetencje pracowników nie możemy dłużej oszczędzać na edukacji i wynagrodzeniach nauczycieli. Mamy świadomość, że strajk będzie uciążliwy dla pracodawców, wierzymy jednak, że nasze działania są konieczne, aby zapewnić dobrą przyszłość naszym dzieciom a gospodarce pracowników, którzy przyczynią się do wzrostu jej innowacyjności.

Wszystkie działania, które mogą nastąpić, jeżeli dojdzie do strajku nie są wymierzone ani w uczniów ani w rodziców. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych zaświadcza, że nie ma w tym żadnych podtekstów politycznych. Działania są bezpośrednio wymierzone w niskie wynagrodzenia, które są nieproporcjonalne do pracy wykonywanej przez nauczycieli.

Apelujemy o solidarność w tych ciężkich dla całego społeczeństwa czasach.