Bezsilność

„Śmierć przydarza się każdemu, nieodwracalnie.

Wpisana w życie z pierwszym oddechem, dopada nas bezlitośnie.

Przyczyny są różne. I wtedy wszystko znika, codzienne kłopoty, nabrzmiałe emocje.

Pozostają żywi, rozpaczliwie bezsilni, i płacz najprawdziwszy.”

- Maria Maczkowska –

W ciągu naszego życia jak w filmie…, przewija się mnóstwo wspaniałych osób i historii z nimi związanych.

Mimo, że życia nie da się powtórzyć, nie możemy wrócić do chwil przeżytych z ludźmi, których już nie ma - to pozostają Nam wspomnienia - jedyny nośnik, na którym zapisywane są wszystkie wspólne chwile i wszystkie wspólne momenty.

Z pamięci nie możemy niczego wymazać. Mamy w niej twarze wszystkich wspaniałych osób i historie, które z nimi dzieliliśmy. Mimo, że już ich nie ma, przy nas są obecni. Są zawsze blisko, towarzyszą nam w codziennym życiu, przy każdym ważnym wydarzeniu, przy każdej prozaicznej czynności. Zawsze pozostają w naszych sercach.

1 listopada, to szczególny dzień. Dzień, w którym z miłością i sentymentem myślimy o osobach zmarłych.

Chcemy Wam powiedzieć jedno – Dziękujemy, za to że byliście, że dzieliliście z nami życie. Dzieliliście się swoimi przeżyciami, swoją wiedzą i doświadczeniem.

Dziękujemy za każde wspomnienie. Zawsze będziecie w naszych sercach i w naszej pamięci.

Cześć Ich Pamięci

PAMĘTAMY [*]

Franciszek Bobrowski, zm. 2017, członek Rady OPZZ, wiceprzewodniczący OPZZ

Dorota Bobula zm. 2015, członek Rady OPZZ, członek Zarządu Krajowego Związku Zawodowego Budowlani,

Gerhard Kuligowski zm. 2016, członek Rady OPZZ, przewodniczący Rady OPZZ województwa zachodniopomorskiego

Ryszard Najdecki zm. 2018, członek Rady OPZZ, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Przemysłu i Handlu „Farmacja”

Kazimierz Schreiber zm. 2018, członek Rady OPZZ, przewodniczący Rady OPZZ województwa pomorskiego

Tuż przed Dniem Wszystkich Świętych przewodniczący OPZZ Jan Guz, wiceprzewodnicząca OPZZ Barbara Popielarz i wiceprzewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski odwiedzili Cmentarz Powązkowski w Warszawie, by w imieniu Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych oddać cześć ważnym postaciom dla życia związkowego, społecznego i politycznego w Polsce.

W tym samym czasie, przedstawiciele struktur branżowych i terytorialnych OPZZ, odwiedzili wiele miejsc w całej Polsce, by uczcić pamięć naszych zmarłych Koleżanek i Kolegów - działaczy Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych.