Przewodniczący OPZZ Jan Guz był gościem red. Mateusza Walczaka w programie "Bilans". Jak wcześniej mogliśmy przeczytać na oficjalnym profilu przewodniczącego kampania wyborcza ruszyła pełną parą: "Przygotowania do wyborów europejskich ruszyły pełną parą. Trwają kuluarowe rozmowy prominentnych polityków. Rozdawnictwo „jedynek” trwa. Jednak w programach ciężko znaleźć propracownicze postulaty europejskiego ruchu związkowego! Więc pytam? Po co chcecie kandydować do Europarlamentu? Czy będziecie domagać się zrównania warunków europejskiego zatrudnienia, europejskiej płacy minimalnej, równej płacy za tą samą pracę, upowszechnienia układów zbiorowych, realizacji Europejskiego Filaru Praw Socjalnych? Czas skończyć z traktowaniem polskich pracowników w Unii Europejskiej jako obywateli drugiej kategorii! Niestety działania obecnego rządu jak i rządów poprzednich w ramach integracji europejskiej i wyrównywania warunków pracy nie napawają optymizmem.".

Obejrzyj: https://tvn24bis.pl/bilans,111,m/bilans-dluga-list...