Fakt: Niemal wszyscy uprawnieni złożyli wnioski o emeryturę po wprowadzeniu reformy. Co obecnie, w trzy miesiące po wejściu w życie tej reformy obniżającej wiek emerytalny, można powiedzieć o nowych emerytach?

Jan Guz, przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych: Polacy wybrali racjonalność i bezpieczeństwo. W ostatnich latach kilkanaście razy dość poważnie zmieniono prawo emerytalne, stąd powstało wrażenie niepewności rozwiązań prawnych oraz lęk przed utratą uprawnień emerytalnych. Dlatego mamy tak duże zainteresowanie świadczeniami emerytalnymi. Czy zachęty finansowe są potrzebne? Głównie potrzebne byłyby zachęty ekonomiczne dla pracodawców, aby ten starszy pracownik był tańszy i pracodawca zechciał go zatrudniać. Jeżeli chodzi o pracowników, to myślę, że nowy system emerytalny zmusza do kalkulacji – czy warto dłużej pracować? Wcześniej czy później i tak będziemy musieli wprowadzić emerytury uzależnione od stażu pracy.

Więcej w debacie „Faktu”:

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/prezes-zus-trzeba-zmienic-zasady-waloryzacji emerytur/3gvxq9b