OPZZ skierowało do Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbiety Rafalskiej pismo w sprawie konieczności nowelizacji rządowego Programu "Rodzina 500 plus”. Domagamy się nie tylko podniesienia kryteriów dochodowych uprawniających do świadczenia wychowawczego (800 zł lub 1200 zł dla rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym) na drugie i kolejne dziecko w rodzinie, ale także wdrożenia rozwiązania ,,złotówka za złotówkę”, które w przypadku przekroczenia kryterium dochodowego pozbawia świadczenia wychowawczego wiele rodzin.

Nasze propozycje uzasadnia wzrost płacy minimalnej wynoszącej od
1 stycznia 2019 roku 2250 zł, znacząco wpływającej na korzystanie z programu, zwłaszcza rodzin najuboższych. OPZZ uważa, że pozostawienie obecnych progów uprawniających do świadczenia wychowawczego, spowoduje eliminację wielu rodzin z jego pobierania.

Pobierz pismo: Pismo OPZZ ws. korekty w programie "500plus"

Treść pisma:

Warszawa, dnia 28 grudnia 2018 r.

Szanowna Pani

Elżbieta RAFALSKA

Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych podziela pogląd Pani Minister o potrzebie podniesienia kryteriów dochodowych w Programie "Rodzina 500 plus” uprawniających do świadczenia wychowawczego (800 zł lub 1200 zł dla rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym) na drugie i kolejne dziecko w rodzinie. Konieczność wprowadzenia takiego rozwiązania OPZZ sygnalizowało już od dłuższego czasu, zwłaszcza w związku ze wzrostem płacy minimalnej wynoszącej od 1 stycznia 2019 r. 2250 zł. Pozostawienie obecnych progów spowodowałoby eliminację wielu rodzin z pobierania tego świadczenia.

Jednocześnie uważamy, że właściwym miejscem do dyskusji nad zmianami jest Rada Dialogu Społecznego. Korekta w/w progów dochodowych powinna być realizowana w analogicznym trybie, jak uzgadnianie kryteriów uprawniających do świadczeń z pomocy społecznej czy świadczeń rodzinnych.

Inną kwestią, na którą OPZZ zwraca uwagę od początku funkcjonowania Programu ,,Rodzina 500 plus” jest wdrożenie rozwiązania ,,złotówka za złotówkę”, które w przypadku przekroczenia kryterium dochodowego pozbawia świadczenia wychowawczego. Wiele rodzin kieruje do OPZZ interwencję, iż Program nie jest sprawiedliwy, bowiem przekraczając minimalną kwotę ustawowego kryterium dochodowego o niewielką kwotę, eliminuje rodziny z otrzymania świadczenia wychowawczego. Taka sytuacja prawna zniechęca wiele osób do kontynuowania pracy zarobkowej, szczególnie kobiet po okresie urlopu wychowawczego.

Proponowana zmiana w tym zakresie, w ustawie z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. 2016 poz. 195) mogłaby przyjąć następujące brzmienie, poprzez dodanie w art. 5 ust. 5 i 6:

5. W przypadku przekroczenia kwot, o których mowa w ust. 3 i 4, uprawniających daną rodzinę do świadczenia wychowawczego, świadczenie to przysługuje w wysokości różnicy między kwotą świadczenia wychowawczego, a kwotą, o którą został przekroczony dochód rodziny.

6. W przypadku, gdy wysokość świadczenia wychowawczego, przysługująca danej rodzinie, ustalona zgodnie z ust. 5, jest niższa niż 20,00 zł, świadczenie to nie przysługuje.”

OPZZ wyraża nadzieję, że zaproponowane rozwiązania korzystanie wpłyną na dalsze wzmacnianie systemowych działań na rzecz polityki rodzinnej.

Jan Guz

Przewodniczący OPZZ