Sprzed Ministerstwa Finansów przed Kancelarię Prezesa Rady Ministrów przeszła manifestacja pracowników sądownictwa i prokuratur. Jedną z najliczniejszych grup stanowili związkowcy zrzeszeni pod sztandarem Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych.

W czasie poprzedzającym manifestację, NSZZ Pracowników Wymiaru Sprawiedliwości RP apelował do wszystkich pracowników wymiaru sprawiedliwości:

„ZASŁUGUJEMY NA SZACUNEK, GODNE WARUNKI ŻYCIA ORAZ GODZIWE WYNAGRODZENIE!

Podnieśmy zmęczony wzrok, odejdźmy od biurek i spójrzmy w oczy władzy. Niech przestaną udawać, że nas nie ma! My codziennie dajemy z siebie wszystko  – oczekujemy od rządzących tego samego!

Nasze zakresy obowiązków pękają w szwach, a my nadal, kosztem zdrowia i czasu dla naszych rodzin, staramy się podołać obowiązkom.

Pokażmy, jak bardzo nasza praca jest odpowiedzialna i ciężka. Niech obywatel dowie się, jak bardzo przeżywasz, kiedy przygotowujesz nakaz przyjęcia do aresztu chłopaka w wieku swojego syna; jakich emocji doświadczasz w czasie rozprawy sądowej, na której przed sądem staje syn znęcający się nad matką, właśnie wtedy, gdy twoja matka jest chora.

Co czujesz, kiedy kładziesz się spać i zastanawiasz czy na pewno wysłałeś wokandy do prokuratury? Gdy rano masz ścisk żołądka, bo jedziesz na przesłuchanie zgwałconego 10-latka? Jakie rozterki targają Twoim wnętrzem, gdy matce trzeba zabrać dziecko i umieścić w domu dziecka?

Czy ktoś ma wątpliwości, że nasza praca jest źle opłacana?!

Rezerwujcie termin. Będziemy zwracali się do pracodawców, aby po zabezpieczeniu koniecznej kadry do obsługi interesantów i wokand, ułatwili pracownikom wykorzystanie urlopu w tym dniu. Wkrótce skierowany zostanie do nich list otwarty, który opublikujemy.

Walczymy o dobro całego wymiaru sprawiedliwości!

Pytasz: Po co? Jaki to ma sens?

Zgodnie z art. 221 Konstytucji RP INICJATYWA USTAWODAWCZA W ZAKRESIE M.IN. ZMIANY USTAWY BUDŻETOWEJ  PRZYSŁUGUJE WYŁĄCZNIE RADZIE MINISTRÓW.

- Będziemy postulowali o tę zmianę JESZCZE NA TEN ROK i dodatkowe 450 zł (tak jak mają inne służby, co łącznie z 200 zł da nam kwotę 650zł)!

- Będziemy postulowali, aby Rada Ministrów przyjęła korzystne rozwiązania w budżecie także na 2020 r.

- Będziemy postulowali o wprowadzenie nowej ustawy o pracownikach sądów i prokuratury, w tym mnożnikowego systemu wynagradzania.

Jak widzicie jest o co walczyć. Prawdopodobnie to nie będzie ostatnia manifestacja. Ten rok jest dla nas najważniejszy. Nie może zabraknąć Was – pracowników sądów i prokuratury, bo to właśnie Wy dajecie nam moc. Jak będzie potrzeba, uderzymy mocniej!”

Po oficjalnym zakończeniu manifestacji związkowcy zebrali się przed siedzibą Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych na konferencji prasowej którą można obejrzeć poniżej: