Prezydent Francji Emmanuel Macron już podczas kampanii wyborczej zapowiedział, że jeśli wygra wybory, wprowadzi całkowity zakaz używania telefonów w szkołach. Argumentował, że to kwestia promowania zdrowego trybu życia i troski o odpowiedni rozwój młodzieży.

Francuski Parlament przygotował i obecnie wprowadza przepisy zakazujące korzystania z telefonów na terenie placówek edukacyjnych uczniom w wieku od 3 do 15 lat. Całkowity zakaz wejdzie w życie, wraz z pierwszym dzwonkiem lekcyjnym pierwszego września 2018 roku. Zakaz będzie obowiązywał na terenie szkół podstawowych i średnich. Zarówno w czasie lekcji jak i na przerwach pomiędzy zajęciami.

Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez francuskie ministerstwo edukacji 86 procent francuskich uczniów ma telefon komórkowy i bardzo trudno się z nim rozstaje. Prawie połowa szkolnych nagan dotyczy właśnie korzystania z telefonów. W związku z tym francuski minister edukacji Jean-Michel Blanquer powiedział, że nie może być tak, żeby większość uczniów, zamiast bawić się na przerwach, cały swój wolny czas poświęca na zabawę telefonem. Nowymi przepisami Francja po raz chce walczyć z problemem uzależnienia od telefonów i innych urządzeń mobilnych dających dostęp do internetu wśród najmłodszych. W placówkach szkolnych dla starszych uczniów (powyżej 15 lat) kierownictwo szkół będzie mogło samo zdecydować, czy i jakie ograniczenia dotyczące korzystania z internetu wprowadzić.

Warto przypomnieć, że to nie pierwsze przepisy tego typu wprowadzone we Francji. Już w 2010 roku przegłosowano zakaz ograniczający korzystanie z telefonów w szkole. Obowiązywał on jednak tylko podczas lekcji. Od września, dzięki nowym przepisom uczniowie będą musieli mieć wyłączone telefony i inne urządzenia z dostępem do internetu nawet podczas przerw, w klasach, na korytarzach szkolnych, stołówkach i boiskach.

W Polce nie mamy odgórnych, krajowych uregulować dotyczących korzystania z telefonów w szkołach. Przepisy prawa pozostawiły szkołom swobodę w określeniu warunków korzystania z urządzeń mobilnych. Tak więc, każda placówka może wprowadzić zakaz za pośrednictwem swoich wewnętrznych regulaminów.

AS

[fot. pixabay.com]