Dziennik „Le Parisien”, powołując się na wypowiedzi przedstawicieli związku zawodowego CFTC (Chrześcijańska Konfederacja Francuskich Pracowników), poinformował o zwolnieniach planowanych przez dyrekcję koncernu PSA.

Producent samochodów Citroen, Peugeot i Opel  zamierza zlikwidować miejsca pracy, korzystając z nowego systemu RCC, który pozwala rozstać się z pracownikami m.in. bez konieczności stosowania zwolnień grupowych. RCC umożliwia pracodawcy dostosować zatrudnienie i dobór pracowników zgodnie z kwalifikacjami, a także zwiększać lub zmniejszać je w zależności od koniunktury. Dzięki tej procedurze PSA będzie mógł rozstać się z pracownikami już na początku lutego. Potrzebna jest zgoda większości zatrudnionych.

Dyskutowano o tym na posiedzeniu rady pracowniczej koncernu. Przedstawiciel związków zawodowych nie zajął stanowiska. Oświadczył, że  najpierw chce poznać warunki towarzyszące, finansowe oraz inne rozwiązania. Przedstawiciele kadr w PSA wyjaśnili, że partnerzy społeczni otrzymali już wstępne informacje na temat liczby zwolnień w konkretnych zakładach. CFDT zwróciła uwagę na to, że przez ostatnich 5 lat zatrudnienie w PSA zmalało o 3 tys. osób.

Przypomnijmy, że fabryki koncernu zlokalizowane są także w Polsce:  w  Gliwicach – zatrudnienie: 2600 osób, produkcja Opla Astra i w Tychach  – produkcja silników.

BP OPZZ