Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2017 r. ponad 80% regionów odnotowało spadek bezrobocia, a około 60% o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 275 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest czeskiej Pradze – 1,9%, niemieckim Trier – 2,0%, czeskich Střední Čechy i Jihozápad oraz niemieckich Niederbayern i Mittelfranken – po 2,1%, niemieckich Oberbayern,Tübingen i Oberpfalz oraz węgierskim Nyugat-Dunántúl – po 2,2%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: grecki Dytiki Makedonia – 29,2%, hiszpański Ciudad Autónoma de Melilla – 27,6%, grecki Dytiki Ellada i hiszpański Extremadura – po 26,3, Mayotte – 25,9%, hiszpańska Andalucia – 25,5%, grecki Ipeiros – 24,8%, hiszpański Canarias – 23,5%, grecki Kentriki Makedonia – 22,9% i francuski La Réunion – 22,8%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 7,6% Tymczasem w 56 regionachbezrobocie wynosiło połowę (3,8%) lub mniej. Dotyczyło to 21 regionów niemieckich, 13 brytyjskich, 7 czeskich, po 3 austriackich i węgierskich, po 2 z Belgii, Polsce i Rumunii i po jednym z Włoch, Bułgarii i Holandii.

Z drugiej strony 31 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (15,2%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 13 regionów w Grecji, 9 hiszpańskich, 5 francuskich i 4 włoskie.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 16,8%. Tutaj najlepiej wypadła czeska Praga i niemiecki Oberbayern – po 3,8%, niemiecki Weser-Ems – 4,6%, niemiecki Stuttgart – 4,8% oraz holenderski Zeeeland – 5,0%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskim regionie Ciudad Autónoma de Melilla – 62,7%, greckim Voreio Aigaio – 58,2%, greckim Ipeiros – 58,0% i francuskim Mayotte – 57,7%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 45,0%. Tutaj najlepiej wypadł szwedzki region Övre Norrland – 12,8%, brytyjski Berkshire, Buckinghamshire and Oxfordshire – 13,2%, rumuński Bucuresti – Ilfov – 13,8% i szwedzki Västsverige – 15,1%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był we francuskim Mayotte – 83,8% oraz greckich regionach Attiki – 77,3%, Thessalia – 77,2% i Dytiki Ellada – 74,7%.

Piotr Szumlewicz