Josef Středula przewodniczący czeskiej Konfederacji Związków Zawodowych ČMKOS wziął udział w uroczystym posiedzeniu Rady OPZZ z okazji odzyskania przez Polskę niepodległości.

Dzień dobry, Szanowne Koleżanki i Koledzy Związkowcy,

Szanowni Goście, Dzień dobry!

Dziękuję Wam za miłe zaproszenie. Postaram się odczytać moje przemówienie po polsku, mam nadzieję, że nie zrobię zbyt wielu błędów i że mnie zrozumiecie.

Dzisiejszy ważny dzień jest dla Was możliwością, aby przypomnieć sobie to, co działo się w przeszłości. Czy było to dobre czy nie, co mogliście zrobić lepiej, czego nie zrobiliście i o czym zapomnieliście.

To jest pierwsza możliwość. Druga jest jeszcze bardziej ważna. Każdy powinien zadać sobie pytanie: Co będziecie, czy też co będziemy robić przez następne sto lat?

Przede wszystkim musimy myśleć o tym, jak będą żyć członkowie związków zawodowych i ich rodziny. Pomyślmy również, co możemy wspólnie zrobić na rzecz poprawy ich życia.

Czy według nas jest do przyjęcia, by różnice w płacach między naszymi krajami i starymi państwami Unii Europejskiej były tak duże?

Czy możecie zgodzić się na to, żeby polski pracownik przepracował w ciągu aktywnego życia zawodowego o ponad dziesięć lat więcej niż pracownik w Niemczech lub w innych krajach?

Przed nami także wyzwania związane z cyfryzacją i jej stopniowym wdrażaniem. Również z tego powodu ważne jest, żebyśmy rozmawiali i podejmowali działania dotyczące długości czasu pracy, jego skracania i poszukiwania takich rozwiązań, żeby w przyszłości pracownicy nie pozostali bez środków i żeby cyfryzacja nie zmieniła się w duży problem społeczny.

Jednak wszystko to osiągnąć można tylko dzięki bardzo dobremu dialogowi społecznemu. A często nawet on nie jest wystarczający. Stale spotykamy się z naruszaniem praw pracowników, z wywieraniem presji na członków związku. Niedawno niektórzy pracodawcy próbowali zakwestionować prawo do strajku. To jest nie do przyjęcia.

Myślę, że w Unii Europejskiej należy mówić także o europejskiej płacy minimalnej. Bo przecież obecne różnice są zbyt duże, chociaż nasi pracownicy pracują równie dobrze i na tak samo wysokim poziomie jak ci, którzy mieszkają zaledwie parę kilometrów za naszą zachodnią granicą. Z tego właśnie względu i z wielu innych powodów musimy zaangażować się w wybory do Parlamentu Europejskiego w maju następnego roku. Od kandydatów musimy domagać się wyrażenia opinii, jak zapatrywać się będą na Europejski Filar Praw Socjalnych, na prawa pracowników, na różnice w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn, na wspieranie dialogu społecznego i na pozostałe tematy dotyczące zwykłych pracowników i ich rodzin.

Dziękuję Wam za uwagę i życzę Wam, żeby kolejne sto lat działalności związkowej było udanych, żeby członkowie związku zawsze Was wspierali, żebyście solidaryzowali się z postulatami innych i żebyśmy cieszyli się poszanowaniem i by nasi partnerzy w dialogu mieli zrozumienie dla praw pracowników i ich rodzin.

Bardzo Wam dziękuję za zaproszenie i cieszę się na dalszą, bardzo dobrą współpracę z OPZZ. Życzę Wam wszystkiego dobrego. Na zakończenie pragnę także wyrazić poparcie dla Waszej kampanii na rzecz wyższych płac.

Jesteśmy z Wami!