Strajki ostrzegawcze trwają od poniedziałku i wzięło w nich udział już blisko 80 tys. pracowników. Do strajku w środę, wezwano ponad 20 tys. zatrudnionych w zakładach ThyssenKrupp w Nadrenii Północnej-Westfalii. Akcje protestacyjne spodziewane są także w zakładach Siemensa i fabryce ciężarówek MAN w Bawarii, a także w fabryce Daimlera w Stuttgarcie.

Związkowcy IG Metall domagają się podwyżki wynagrodzeń o 6 proc. Postulują też stworzenie wszystkim pracownikom możliwości zredukowania czasu pracy z 35 do 28 godzin tygodniowo na okres do dwóch lat. Kategoryczny sprzeciw pracodawców budzi oczekiwanie strajkujących aby pracujący na zmiany, rodzice małych dzieci oraz pracownicy, których członkowie rodzin wymagają specjalnej opieki otrzymywali częściowe wyrównanie wynagrodzenia za okres zredukowanego czasu pracy.

Pracodawcy proponują wzrost wynagrodzeń o 2 proc. i jednorazowy dodatek w wysokości 200 euro. Domagają się jednak możliwości wydłużenia czasu pracy. Według nich skracanie czasu pracy wiązałoby się dla nich z koniecznością zatrudniania dodatkowych pracowników co nie jest łatwe wobec deficytu wysoko wykwalifikowanych specjalistów.

Negocjacje będą kontynuowane 11 stycznia w Badenii-Wirtembergii - m.in. zakłady Porsche, Daimler i Bosch, 15 stycznia w Bawarii - zakłady BMW i MAN oraz 18 stycznia w Nadrenii Północnej-Westfalii - zakłady ThyssenKrupp.

Industriegewerkschaft Metall (skrót: IG Metall) – niemiecki związek zawodowy z siedzibą we Frankfurcie nad Menem. Liczy 2,2  mln członków i tym samym jest obok ver.di największą samodzielną organizacją związkową na świecie. Jedna z ośmiu organizacji zrzeszonych w DGB. IG Metall reprezentuje pracowników przemysłu metalowego, tekstylnego, drzewnego i tworzyw sztucznych.

BP OPZZ