W połowie sierpnia do zaplecza technicznego Posten – norweskiego odpowiednika Poczty Polskiej dołączyły trzy roboty, które zastąpią listonoszy. Norweska poczta należy do Ministerstwa Transportu i Komunikacji i ma monopol na dostarczanie przesyłek i listów o gramaturze do 50 g wagi. Ma 30 placówek pocztowych w całym kraju i ponad 1400 oddziałów w różnych miastach Norwegii.

Nowe roboty mają zastąpić listonoszy w dostarczaniu poczty mieszkańcom. Pierwsze testy paczkomatu-listonosza będą realizowane już we wrześniu, w norweskim mieście Kongsberg na zachód od Oslo.

Robot wygląda jak skrzynka na listy, która ma kółka, napęd i pozwala zdecydować kiedy i gdzie odbierzemy paczkę. Robot będzie wyjeżdżał z magazynu pocztowego wieczorem. Odbiorca poczty otrzyma powiadomienie, że przesyłka jest w drodze i sam zdecyduje, w którym punkcie trasy „listonosza” podejmą swoją przesyłkę.

To pierwszy tego typu robot na świecie. Został stworzony w Stanach Zjednoczonych przez kalifornijską firmę Buddy Mobility.

W zależności od tego, jak poradzi sobie w liczącym 25 tysięcy mieszkańców mieście Kongsberg, Posten uzależnia ewentualne, kolejne zakupy.

AS

[fot: www.pixabay.com]