Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych silnie potępia zamordowanie Abdullaha Karacana, przewodniczącego tureckiego DISK/Lastik-İş (Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Chemicznego i Oponiarskiego), który został zastrzelony 13 listopada 2018  podczas spotkania z robotnikami fabryki Goodyear.

Jan Guz, przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, powiedział:

„Głęboko ubolewamy nad śmiercią Abdullaha Karacana i ślemy szczere kondolencje do jego rodziny. Współczujemy również osobom, które zostały zranione w trakcie ataku oraz robotnikom, którzy byli świadkami tego wydarzenia.

Śmierć Karacana jest wielką stratą dla Lastik-İş, konfederacji DISK oraz całego ruchu związkowego w Turcji. Z determinacją opowiadał się on za prawami pracowniczymi, na przykład walcząc przeciwko prekaryjnej pracy i outsourcowaniu przez fabryki opon w Turcji. Jego wielkim osiągnięciem jest uzyskanie stałych etatów dla tysięcy członków związków zawodowych.

Apelujemy do tureckich władz o rzetelne śledztwo w tej sprawie i wymierzenie sprawiedliwości za zabójstwo Karacana”.