Polska awansowała na pierwsze miejsce w Europie pod względem liczby miejsc pracy utworzonych w wyniku napływu BIZ (bezpośrednie inwestycje zagraniczne), jak podaje publikacja „fDi Intelligence: Global greenfield investment trends”. Rekordowy wzrost, 53 proc., względem 2016 r.  - Ponad 99 tys. nowych miejsc pracy daje nam niepodważalną pozycję prowadzącego w skali naszego kontynentu. Za nami, z 80 tys. miejscami pracy, jest Wielka Brytania oraz Rosja (70 tys.).

Szacowane jest, że do całej Europy w zeszłym roku napłynęły inwestycje warte w sumie 183 mld dolarów, tworząc blisko 578,6 tys. miejsc pracy.

Według fDi Intelligence liczba projektów inwestycyjnych w Polsce wzrosła o niemal jedną czwarta z 272 do 338. Te wyniki klasyfikują Polskę na piątym miejscu pod względem ilość inwestycji zagranicznych. Szacowana łączna suma wydatków zagranicznych inwestorów w naszym kraju wzrosła o niemal połowę i wyniosła 14,8 mld dolarów.

Wyniki te są również bardzo korzystne dla Warszawy. Przyciągnęła inwestycje o największej deklarowanej liczbie miejsc pracy wynoszącej blisko 17,8 tys. W skali Europy Warszawę wyprzedza tylko Bukareszt, w którym to za sprawą zagranicznych inwestycji utworzone zostało 24tys. etatów. Stolica Polski, w kategorii liczby projektów inwestycyjnych, których było 81, wyprzedza takie aglomeracje jak Berlin czy Moskwa. Interesująca jest przeciętna wartości realizowanych bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Wynika z tego, że Warszawa należy do najbardziej atrakcyjnych stolic Starego Kontynentu.

[fot: Pixabay.com]

Łukasz Mycka