Jak co roku organizacja Oxfam podała stan koncentracji majątku na świecie. Nowy raport ujawnił, że w 2018 roku fortuny miliarderów wzrosły o 12% – czyli wzrastały o 2,5 miliarda USD dziennie – podczas gdy 3,8 miliarda ludzi, którzy stanowią najbiedniejszą połowę ludzkości, doświadczyło spadku bogactwa o 11%. Dziesięć lat po wybuchu kryzysu finansowego liczba miliarderów niemal się podwoiła.

Raport pt. "Dobro publiczne lub bogactwo prywatne" pokazuje, że rosnąca przepaść między bogatymi a biednymi szkodzi naszym gospodarkom i napędzając powszechny gniew na całym świecie. Pokazuje, w jaki sposób rządy, z jednej strony, pogłębiają nierówności przez niedofinansowanie usług publicznych, takich jak opieka zdrowotna i edukacja, a z drugiej strony, zaniżają opodatkowanie korporacji i osób zamożnych oraz nie walczą skutecznie ze zjawiskiem unikania płacenia przez nich podatków. Stwierdza również, że kobiety i dziewczęta cierpią w największym stopniu z powodu rosnących nierówności ekonomicznych.

Winnie Byanyima, dyrektor generalna Oxfam International, skomentowała raport słowami:

"Wysokość twojego konta bankowego nie powinna określać tego, ile lat twoje dzieci będą otrzymywały edukację, ani jak długo będziesz żył – jednakże taka jest rzeczywistość w bardzo wielu krajach na świecie. Podczas gdy korporacje i superbogaci korzystają z niskich podatków, milionom dziewcząt odmawia się godnego wykształcenia, a kobiety umierają z powodu braku opieki położniczej”.

Raport ujawnia, że liczba miliarderów niemal podwoiła się od czasu kryzysu finansowego, przy czym nowy miliarder pojawiał się co dwa dni w okresie od 2017 do 2018 r.  Tymczasem osoby zamożne i korporacje objęte są najniższymi stawkami podatkowymi od dziesięcioleci.

• Zobowiązanie 1% najbogatszych ludzi do płacenia 0,5% podatku więcej pozwoliłoby pozyskać wystarczająco dużo pieniędzy, aby sfinansować edukację 262 milionom dzieci, które  obecnie nie uczęszczają do szkół oraz zapewnić opiekę zdrowotną dzięki której można by uratować 3.3 milionów ludzi.
  • W niektórych krajach, np. w Brazylii, najbiedniejsze 10% społeczeństwa płaci wyższe stawki podatku dochodowego niż najbogatsze 10% społeczeństwa.

Obniżenie podatków od bogactwa przynosi korzyści głównie mężczyznom, którzy posiadają 50% więcej majątku, niż kobiety na całym świecie i kontrolują ponad 86% korporacji.  I vice versa:  kiedy zaniedbuje się usługi publiczne, biedne kobiety i dziewczęta cierpią najbardziej. Dziewczęta zabiera się ze szkół gdy nie ma pieniędzy na opłacenie składek, a kobiety spędzają więcej godzin na nieodpłatnej pracy opiekując się chorymi krewnymi, gdy zawodzi system opieki zdrowotnej. Oxfam szacuje, że gdyby cała bezpłatna praca opiekuńcza wykonywana przez kobiety na całym świecie była wykonywana przez jedną firmę, jej roczny obrót wynosiłby 10 bilionów USD, czyli 43 razy więcej niż obrót Apple - największej firmy świata.

Usługi publiczne cierpią z powodu chronicznego niedofinansowania lub z powodu outsourcowania ich prywatnych firmom. W wielu krajach godna edukacja lub wysokiej jakości opieka zdrowotna stała się luksusem, na który stać tylko bogatych. Każdego dnia 10 tysięcy ludzi umiera z powodu niedostępności przystępnej cenowo opieki zdrowotnej. W krajach rozwijających się dziecko z ubogiej rodziny dwa razy częściej umiera przed piątym rokiem życia, niż dziecko z bogatej rodziny. W krajach takich jak Kenia dziecko z bogatej rodziny odbywa dwukrotnie dłuższą edukację, niż dziecko z ubogiej rodziny.

Majątek szefa Amazona Jeffa Bezosa, najbogatszego człowieka na świecie, wzrósł w ubiegłym roku do 112 miliardów dolarów. Dla zobrazowania istniejących na naszym globie nierówności  Oxfam podaje, że zaledwie jeden procent bogactwa Bezosa równa się całemu rocznemu budżetowi Etiopii przeznaczanemu na ochronę zdrowia. Jeff Bezos został wybrany w 2014 roku Najgorszym Szefem Świata podczas Kongresu Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych.

[Źródło: https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2019-01-18/billionaire-fortunes-grew-25-billion-day-last-year-poorest-saw

Oprac: Katarzyna Duda