Tysiące niemieckich pracowników Amazon‘u – firmy z amerykańskim kapitałem strajkuje. Tym samym dołączając do kolegów z Hiszpanii i Polski. Domagają się poprawy warunków pracy. Akcja protestacyjna odbywa się w czasie wielkich przecen w sieci Amazon.

Związek Zawodowy „Ver.di” wezwał pracowników do zorganizowania jednodniowego strajku. „Przesłanie jest jasne światowy potentat bogacąc się, jednocześnie oszczędza na zdrowiu pracowników” – Powiedziała dla agencji Reuters Stefanie Nutzenberger, szefowa związku zawodowego Ver.di, odpowiedzialna za sektor handlu detalicznego. Ver.di jest drugim pod względem liczby członków związkiem zawodowym w Niemczech. Domaga się umów, które zawierałyby gwarancje realizacji pakietu zdrowotnego w centrach prowadzonych przez Amazon. Dodatkowo dąży do podpisania wznowionego układu pracy, który musi gwarantować podwyższenie płac (w tym za pracę w nocy i za nadgodziny) oraz zwiększenie czasu przerw.

W Niemczech strajki są w sześciu hurtowniach Amazon'a. W Hiszpanii strajk wydłużony został do 3 dni. W Polsce pracownicy Amazon'a wykonują tylko to minimum, które jest zadeklarowane w umowie o pracy. Na witrynie internetowej polskich pracowników sieci pojawił się następująca informacja - "16 lipca na wiadukcie w Sadach pod Poznaniem zawisł baner z hasłem „Pracujesz w Amazon? Zwolnij! Kto szybko pracuje, ten szybko umiera”. Umieszczono też zdanie „Solidarnie ze strajkującymi w Amazon Hiszpania i Niemcy”

Protesty pracowników przypadają akurat w „Prime Day”, czyli dni wielkich wyprzedaży w sieci Amazon. Może to spowodować duże opóźnienia w dostawach towaru do klientów.

Marzena Więckowska, rzecznik prasowy polskich oddziałów Amazon.com w wypowiedzi dla bankier.pl informacje o protestach w Polsce są nieprawdziwe. „Amazon jest bardzo dobrym pracodawcą. By walczyć z mitami na nasz temat, otworzyliśmy nasze centra logistyki dla zwiedzających. Zapewniamy bezpieczne i pozytywne warunki pracy i zachęcamy każdego, aby sam się przekonał, odwiedzając jedno z naszych centrów. 2010 roku zainwestowaliśmy w Europie ponad 15 miliardów euro i stworzyliśmy ponad 65 000 stałych miejsc pracy. Są to bardzo dobre miejsca pracy z wysoce konkurencyjną płacą i atrakcyjnymi benefitami" – poinformowała rzecznik Amazon’a.

Łukasz Mycka