Amerykański Ford wprowadzi dla swoich pracowników egzoszkielety. Będą mogli z nich korzystać pracownicy w 15 zakładach, których praca polega na dźwiganiu bądź na wymuszonej pozycji z rękami podniesionymi do góry. Przedstawiciele Forda zapewnili, że celem nadrzędnym implementacji szkieletów jest poprawa warunków pracy i bezpieczeństwa pracowników.

CBS News poprosiło jednego z pracowników, który testował urządzenie o ocenę pracy przy jego pomocy. Pracujący w fabryce Mustanga Nicholas Gott powiedział amerykańskiej stacji telewizyjnej, że jego obowiązki to dźwiganie, przenoszenie ciężarów i przykręcanie śrub. Pochwalił on wydajność i jakość pracy, jaką zapewnia Egzoszkielet. „Dzięki szkieletowi mówią na mnie człowiek rakieta” mówił na łamach CBS News.

Ludzie są ciągle ważną częścią podczas montażu samochodów. Ta praca do łatwych nie należy. Robienie w kółko tego samego może doprowadzić do wielu obrażeń. Także robotnikom często wysiadają plecy czy mają inne problemy zdrowotne.

egzoszkielet jest to mocowana na zewnątrz ciała powłoka, której celem jest wzmocnienie siły mięśni użytkownika. Egzoszkielet może wzmacniać wszystkie partie mięśni lub tylko niektóre. Obecnie urządzenia te były testowane np.: dla armii w celu poprawienia zdolności bojowych żołnierza. Znalazły one również swoje miejsce w medycynie. Prowadzone są prace nad wykorzystaniem ich dla osób niemogących poruszać się o własnych siłach, jak również, jako pomoc dla personelu medycznego zajmującego się opieką nad osobami z paraliżem. Jak widać pierwszym udanym zastosowaniem jest poprawa jakości pracy dla pracowników fizycznych. Inżynierowie Forda przekonują, że urządzenie nie tylko zwiększa udźwig pracownika o 12 kg, ale również dba o prawidłową postawę operatora.

Pierwsze egzoszkielety w przemyśle próbowano wprowadzić już w latach 60 XX w. Produkcją zajmowała się firma General Electric i miały służyć zastosowaniom wojskowym. Zbyt duże wielkości tych maszyn oraz ich waga spowodowały spadek zainteresowania nimi. Dopiero postęp miniaturyzacji silników i technologii pozwoliły otworzyć rynek. Jeżeli wprowadzone przez Ford’a rozwiązanie technologiczne się sprawdzi może to być początek nowej ery jakości BHP.

[fot: Pixabay.com]

Łukasz Mycka