We wtorek (19 czerwca) strajkowali pracownicy pałacu w Wersalu i paryskiego muzeum d'Orsay ze zbiorami impresjonistów. Zamknięto wieże katedry Notre-Dame, Łuk Triumfalny, Panteon i zamek w Vincennes. Czynne były jedynie wersalskie ogrody Andre Le Notre'a. Przed Muzeum d'Orsay rozpoczęła się demonstracja.

Strajk, do którego wezwało kilka związków zawodowych, przeprowadzono w proteście przeciwko zmianom organizacyjnym we francuskim ministerstwie kultury.
Związkowcy uważają, że pod pretekstem reorganizacji ministerstwo chce "pozbyć się" 1500 urzędników państwowych, przekazując ich pod nadzór publicznych instytucji kulturalnych. Według nich realizacja projektu doprowadzi do prekaryzacji 1500 pracowników. Projekt, wprowadzany etapami między styczniem 2019 r. a 1 stycznia 2020 r., "oznacza kolejne wycofywanie się z państwa i wpisuje się w logikę przedsiębiorczości" – twierdzą związkowcy.

W oświadczeniu związków zawodowych czytamy, że strajkujący domagają się równości traktowania, waloryzacji i wzywają ministra kultury do wycofania projektu.

Muzeum d'Orsay ostrzegło, że może być zamknięte także w środę.

BP OPZZ

(fot. pixabay.com)