„Niewidzialni pracownicy”, czyli tacy, którzy nie są zarejestrowani, nie mają ubezpieczenia zdrowotnego oraz nie są znani inspekcji pracy, stali się prawdziwym problemem dla włoskich władz. Według Stowarzyszenia Rzemiosła i Małych Firm we Włoszech jest ich ponad 3,3 miliona, a ich praca wyceniana jest na ponad 77 mld. euro, które nie są opodatkowane.

Pracodawców, zatrudniających osoby na „czarno” we Włoszech, nie odstraszają ani restrykcyjne przepisy ani działalność związków zawodowych. Te ostatnie proponują pomoc dla pracowników z tzw. szarej strefy. Z ich wsparciem pracownik może wytoczyć sprawę o wypłacenie wszelkich świadczeń, należności oraz ewentualnego odszkodowania. Takich spraw z roku na rok przybywa a włoskie sądy w 99% przychylne są poszkodowanym pracownikom.

Niestety, nierzadko sami pracownicy wyrażają chęć pracowania w szarej strefie. Powód, dla którego decydują się na udział w tym procederze jest zazwyczaj taki sam - zarobki nie są okrojone o podatek dochodowy. Niesie to za sobą wiele zagrożeń takich jak: brak odpowiednich obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa pracy, brak ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego czy brak urlopu. Obcokrajowcy dodatkowo nie mają opieki zdrowotnej gdyż wtedy pozbawieni są praw do korzystania z włoskiej służby zdrowia.

Gospodarstwa rolne, budowy, magazyny, usługi czy prywatne domy. W tych miejscach między innymi możemy znaleźć tzw. „niewidzialnych pracowników”. Według obliczeń zarabiają oni ponad 77 mld euro ukrywanych przed włoskim fiskusem. W skali roku przynosi to 42 mld euro rocznie straty dla budżetu Włoch. Jest to aż 40% wszystkich oszustw podatkowych szacowanych przez Ministerstwo Finansów.

Według raportu Stowarzyszenia Rzemiosła i Małych Firm, mającego swoją siedzibę w Mestre na południu kraju, wynika, że w Kalabrii nielegalnie pracuje około 146 tys. osób, w wyniku czego do budżetu nie wpływa co roku 1,6 mld euro. W Kampanii i na Sycylii to ponad 300 tys. Oznacza to brak w ich regionalnych budżetach od 3,5 do ponad 4 mld euro.

Łukasz Mycka

[fot: www.pixabay.com]