Prezydent Federacji Rosyjskiej Władimir Putin oświadczył, że nie podoba mu się żadna z zaproponowanych przez Rząd zmian w systemie emerytalnym.

Poinformował również, że nie ma jeszcze ostatecznej decyzji w tej sprawie. Był to pierwszy publiczny komentarz prezydenta Rosji na temat bardzo niepopularnego w społeczeństwie projektu reformy emerytalnej. „Nie podoba mi się żaden wariant związany z podniesieniem wieku emerytalnego. Zapewniam, że również w rządzie niewielu jest ludzi, którym się to podoba, jeśli w ogóle tacy są” powiedział Putin na spotkaniu z wolontariuszami. Przyznał, że bez zmian, obecny system nie ma szans na przetrwanie, lecz chodzi o kwestię drażliwą dla wielu obywateli i obiecał, że wysłucha opinii na ten temat ze strony tych sił, które "proponują coś rozsądnego" i "kierują się interesami kraju".

Wystąpienie Prezydenta Rosji było pokłosiem demonstracji zorganizowanych w około 30 miastach na terenie Federacji. Strajki objęły różne części kraju, z wyłączeniem Moskwy i Petersburga, w których to z racji odbywającego się mundialu były ograniczenia w przeprowadzaniu zgromadzeń publicznych. Największe zgromadzenie odnotowano w Omsku na Syberii, gdzie zebrało się ponad osiem tysięcy ludzi. Demonstrowali nie tylko przeciwnicy obecnych władz, ale też członkowie i sympatycy partii obecnych w parlamencie.

16 czerwca do niższej izby parlamentu wniesiono projekt ustawy zwiększającej wiek emerytalny. Mimo tego, że proces podwyższania wieku ma być rozciągnięty w czasie, protestujący obywatele nie są w stanie go zaakceptować. Obecnie wiek emerytalny kobiet wynosi 55 lat a mężczyzn 60 lat. Po reformie kobiety będą pracowały aż o 8 lat dłużej, czyli do 63 roku życia, natomiast mężczyźni do ukończenia 65 lat. Kreml swoją decyzje podpiera danymi z Ministerstwa Zdrowia, zgodnie z którymi, średnia długość życia w Rosji wynosi 72 lata - mężczyzn ponad 67,5 roku natomiast kobiety żyją nawet dziesięć lat dłużej - 77 lat.

Niższa izba parlamentu Rosji, Duma Państwowa, przyjęła w czwartek w pierwszym czytaniu projekt ustawy o podniesieniu wieku emerytalnego. Za projektem głosowała tylko rządząca Jedna Rosja, a pozostałe trzy partie tworzące parlament odmówiły poparcia.

Z sondażu niezależnego ośrodka Centrum Lewady wynika, że około 90 proc. Rosjan jest przeciwnych podniesieniu wieku emerytalnego.

[fot: pixabay.com]

Łukasz Mycka