Artykuły Artykuły

Nowy budżet – stare problemy

Jan Guz: Rząd przedstawił projekt budżetu na 2017 rok. Dyskutowaliśmy o nim na spotkaniu Rady Dialogu Społecznego, ale niestety w wielu kwestiach władza nie wyszła naprzeciwko oczekiwaniom społecznym. Dlatego jesteśmy rozczarowani propozycjami rządowymi.

Wrzesień miesiącem pamięci także o Dzieciach Zamojszczyzny

Ryszard Łepik: II wojna światowa przyniosła naszemu krajowi ogrom nieszczęść. Według Małej Encyklopedii Wojskowej straty w ludziach w Polsce wyniosły 6 028 000 osób co daje w tamtym czasie 220 osób na 1000 mieszkańców

Kaduk pański

Cezary Żurawski: Tytułowy kaduk pański jest często używany, jako przykład bezprawia lub bezpodstawnych roszczeń. Nic bardziej mylnego. W XVII wieku w Polsce był to przywilej królewski

OPZZ: Nie ma naszej zgody na europejskie ceny leków !

Renata Górna: OPZZ z niepokojem odnosi się do artykułu opublikowanego w dzisiejszym wydaniu ,,Gazety Prawnej” (1 sierpnia br., Dziennik GP) o planach europarlamentarzystów związanych ze zrównaniem – ujednoliceniem cen leków w całej Unii Europejskiej.

Zawłaszczone rocznice

Jan Guz: W ostatnich dniach obchodzono uroczystości 40. rocznicy wydarzeń czerwcowych w Radomiu, Ursusie i Płocku, za chwilę – czeka nas 60 rocznica Poznańskiego czerwca.

Równa płaca za tę samą pracę

Jan Guz: Komisja Europejska przygotowała projekt rewizji dyrektywy dotyczącej delegowania pracowników, wprowadzający istotne zmiany, mające na celu poprawę warunków pracy pracowników delegowanych.

Równa płaca za tę samą pracę

Niech godna praca będzie bezpieczną pracą !

Jan Guz: Dzień Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy jest ważny dla polskich pracowników. Nie tylko ze względu na pamięć o tych, którzy zostali poszkodowani w wypadkach przy pracy.

OPZZ i RPO razem w obronie Konstytucji

Piotr Szumlewicz: Nawiązaliśmy współpracę z Rzecznikiem Praw Obywatelskich, bo dzisiaj pracownicy są w Polsce obywatelami drugiej kategorii, obywatelami gorszego sortu

Równa płaca za tę samą pracę

Jan Guz: - Zasada „Równa płaca w tym samym miejscu za tę samą pracę” to dobra zmiana i koniec z dyskryminacją pracowników!

Przyszłość płacy minimalnej

Andrzej Radzikowski: Państwo które dopuszcza do masowego łamania tej zasady, sankcjonujące powszechność zatrudnienia na zleceniu, to państwo bezprawia

Ciemny naród wszystko kupi

Ciemy naród wszystko kupi – słowa Jacka Kurskiego pasują jak ulał do obietnic wyborczych Prezydenta Andrzeja Dudy i Premier Beaty Szydło – którzy rakiem wycofują się z tego co mówili w kampanii wyborczej.

Górnicze centrale związkowe włączają się do walki o emerycki deputat

Wacław Czerkawski: Przewodniczący górniczych związków zawodowych, na specjalnym spotkaniu 21 stycznia, w siedzibie ZZG w Polsce w Katowicach, poświęconym Inicjatywie Obywatelskiej dotyczącej zmiany projektu ustawy "Ustawa o zmianie ustawy z dnia 7 września 2007 r. o funkcjonowaniu górnictwa węgla kamiennego"

Przepracowałeś 40 lat a nie osiągnąłeś wieku emerytalnego. Powinieneś mieć prawo do zabezpieczenia emerytalnego. Walczymy o to!

Jan Guz: Polacy są jednym z najbardziej zapracowanych społeczeństw w Unii Europejskiej. Pracujemy o ponad 500 godzin rocznie dłużej niż Holendrzy czy Niemcy, a zarazem nasze wynagrodzenia należą do najniższych w UE

Górnictwo to nie skansen

Tadeusz Motowidło: Sczęść Boże Górniczej Braci. Barbórka 2015 jest jedną ze smutniejszych, jakie pamiętam. Nie ma tygodnia bez informacji pełnej antygórniczego jadu. Zastanawiam się, skąd bierze się takie nastawienie. Najbardziej mi przykro, kiedy na temat górnictwa wypowiadają się osoby, które nie mają zielonego pojęcia, o czym mówią.

Wyświetlanie 1 - 15 z 215 rezultatów.
Pozycji na stronę 15
z 15