O!ZNAKI PRACY to konkurs na najlepszy wizualny komentarz współczesnych zjawisk związanych z pracą.
W tym roku to już trzecia edycja tej inicjatywy, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy. Jako OPZZ od 3 lat jesteśmy w prestiżowym gremium Jury konkursu, który ocenia najlepsze fotografie i filmy związane z pracą. Celem konkursu jest po prostu promocja talentów artystycznych, reporterskich, dziennikarskich oraz inspirowanie dyskusji na temat współczesnych wyzwań związanych z pracą. To także sondaż wyobrażeń na temat współczesnego rozumienia bezpieczeństwa pracy jak i budowanie świadomości współczesnych zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa pracy oraz sposobów przeciwdziałania.

W pierwszej edycji konkursu (2017) tematem przewodnim były: czas wolny - czas pracy, praca w sieci, roboty, automaty, sztuczna inteligencja, życie codzienne i praca cyfrowych tubylców, łańcuch produkcji, itp. W 2018 roku tematem konkursu były po prostu O!ZNAKI PRACY 2018. Praca i człowiek. Tegoroczna edycja pod hasłem: ,,Praca z punktu widzenia” pokazała wieloaspektowość podjęcia trudnego tematu „nowej pracy” – pracy jutra, definicji zawodów nowych na naszym rynku pracy, a przez to bardzo często nieoczywistych.

OPZZ przyznał także swoje wyróżnienie za fotografię ,,Z czasem pracy”, którego przewodnim tematem są ludzkie dłonie. Na ręce laureatki skierowany został list przewodniczącego OPZZ, w którym podkreśliliśmy, że (…) ,,fotografia zrobiła na nas duże wrażenie i zainspirowała do myślenia. Czas pracy odbijający się w ludzkich dłoniach pokazany na zdjęciu ,,Z czasem pracy” jest jednym z oznak współczesnego środowiska pracy – praca miesza się z życiem prywatnym, a nowe formy świadczenia pracy powoli przestają odróżniać, co oznacza ,,dniówka robocza” czy tygodniowa norma pracy. Ręce ludzkie są kruche ale silne, mogą żyć krótko lub długo, ale zawsze pozostawiają po sobie ślady na lata – to ślady pracy, jaką wykonują pracownicy i jej efekty dla przyszłych pokoleń. Czas pracy pojmowany jako wyzysk pracownika może być poważnym problemem społecznym, będącym z kolei efektem braku godnej pracy gwarantującej stabilne życie. Dlatego warto pokazywać takie zdjęcia, które uczą, edukują, dają do myślenia, refleksji (…)”.

Wiele znakomitych zdjęć i filmów związanych z pracą może stać się inspiracją i być narzędziem pomocnym w szkoleniach związanych z problematyką bezpieczeństwa pracy.

Podczas uroczystości wręczenia wyróżnień i podsumowania tegorocznych Oznak Pracy, OPZZ reprezentowała Renata Górna (Wydział Polityki Społecznej OPZZ). Materiały i zdjęcia także z ubiegłorocznych edycji są dostępne na stronie internetowej konkursu: www.oznakipracy.ciop.pl

Zapraszamy związkowców OPZZ do udziału w następnej edycji konkursu O!ZNAKI PRACY 2020 już za rok !

(rg)