OŚWIADCZENIE

Ogólnopolskiego Porozumienia Związków zawodowych

z dnia 27 lipca 2018 roku

w sprawie wynagrodzeń pracowników ochrony zdrowia

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych reprezentuje wszystkie grupy zawodowe pracowników ochrony zdrowia i od lat domaga się systemowego uregulowania wzrostu wynagrodzeń dla pracowników tej branży.

Projekt nowelizacji ustawy o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonujących zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych przyjęty przez Radę Ministrów w dniu 24 lipca 2018 roku jest częściową realizacją postulatów naszych organizacji. Regulacja ta jest wciąż daleka od oczekiwań płacowych większości zatrudnionych w ochronie zdrowia. Niezmiennie podtrzymujemy nieuwzględnienie wszystkich grup pracowników ochrony zdrowia we wzroście wynagrodzeń. Przyjęte w ustawie wskaźniki wzrostu płac dla części z nich są poniżej płacy minimalnej obowiązującej w gospodarce narodowej. Szczególnie w przypadku pracowników innych niż wykonujących zawody medyczne, proponowane podwyżki są uwłaczające i zdecydowanie za niskie.

Zwracamy także uwagę, że nieakceptowanym jest brak jednoznacznego wskazania źródła finansowania wzrostu płac. Realizacja wzrostu wynagrodzeń będzie dokonywana w ramach obecnie zaplanowanych środkach finansowych z Narodowego Funduszu Zdrowia, przy częściowym wsparciu budżetu państwa. Oznacza to w praktyce, że odbędzie się to kosztem innych grup pracowników, ograniczania dostępności pacjentów do świadczeń zdrowotnych i dalszego zadłużania placówek ochrony zdrowia. Nowelizacja, choć jest oczekiwana przez pracowników ochrony zdrowia, może okazać się nierealna w realizacji, dlatego OPZZ domaga się w trakcie dalszych prac legislacyjnych gwarancji finansowych ze strony państwa na jej wdrożenie.

Dialog płacowy w ochronie zdrowia rozbiło podpisanie w dniu 9 lipca 2018 roku przez Ministra Zdrowia Porozumienia z Ogólnopolskim Związkiem Zawodowym Pielęgniarek i Położnych i Naczelną Izbą Pielęgniarek i Położnych w sprawie wynagrodzeń wobec części tylko jednej grupy zawodowej. OPZZ krytycznie ocenia preferowanie płacowe przez stronę rządową wyłącznie grupy pielęgniarek i położnych i dalsze dzielenie środowiska pracowniczego. Niesolidarną praktyką jest podpisywanie takich porozumień w czasie, gdy w Radzie Dialogu Społecznego prowadzone są rozmowy dotyczące systemowego wzrostu wynagrodzeń dla wszystkich pracowników ochrony zdrowia. Jednocześnie zwracamy uwagę, że podpisane porozumienie, odwrotnie niż to deklarują strony, nie zakończy protestów w ochronie zdrowia, a może je wręcz nasilić.

Oczekujemy od Ministra Zdrowia i Prezesa Rady Ministrów odpowiedzi na pytania: jakie są dalsze plany resoru zdrowia odnośnie godziwych wynagrodzeń dla pozostałych grup zawodowych w ochronie zdrowia oraz z jakich źródeł i w jakiej wysokości będą finansowane wynagrodzenia dla wszystkich pracowników ochrony zdrowia – w roku 2018 i w latach następnych ?

OPZZ