Applicant DGB Bildungswerk

SSSH / Croatia

Vasas / Hungary

ZZZS / Slovenia

The project will cooperate with DGB Fair Mobility in Germany.

Associate Organisations

 CITUB / Confederation of Independent Trade Unions of Bulgaria  DGB Rechtsschutz GmbH  Friedrich Ebert Stiftung  Bischöfliches Ordinariat der Diözese Rottenburg Stuttgart  Ministry of Labour and Pension System - Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava / Croatia  IG Metall  IGR Elbe Neiße  Hrvatski zavod za Zaposljavanje - Croatian Employment Service  Nzeavisnost / Serbia  SGH Trade Union of Construction Industry of Croatia / Sindikat Graditeljstva Hrvatske  ver.di  EVW  CGT Fédération Nationale des Salariés de la Construction du Bois et d'ameublement / France  FGS Familia  Labour inpsectorate of the republic of Slovenia, Ministry of Labour, Family, Social Affairs and Equal O  portunities  Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije / Health Institute of Slovenia
Third   Deutscher Gewerkschaftsbund Bundesvorstand  Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt Bundesvorstand

Project “FAIR working conditions” will establish five information centres in the sending countries Poland (care sector), Romania (construction sector), Hungary (metal sector), Slovenia (lorry drivers/transport sector) and Croatia (construction sector) and establish a transnational cooperation with the already existing counselling centres in Germany (Fair Mobility/DGB and other), as the largest receiving country. It will also include an exchange with trade unions in France on project practices in the field of posting. DGB Bildungswerk (Germany) will coordinate the transnational network. The uniqueness of this project is the twofold approach of counselling posted workers and transferring the gained information from the field to trade unions, public authorities, stakeholders and policy makers.

As the construction sector is one of the main employment sector for posted workers the project will carry out a concentrated transnational, simultaneous informationcampaign for posted workers in this sector. It encompasses a short explanatory film on the construction sector, a poster, a website and case descriptions. .

To exchange good practices regarding the support and counselling of posted workers, the project initializes a transnational transfer of knowledge from counselling and information centres, researchers and stakeholders (especially labour inspection) by two transnational workshops per year. These will be accompanied by a transnational training programme (joint visits) for trade unions, public authorities (like labour inspection) and stakeholders. In order to strengthen the exchange on posted work on a national basis, the project implements one national meeting for stakeholders like labour inspection, trade unions and authorities in each respective country.

PL

15 kwietnia 2019 r. Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych uruchomiło punkt konsultacyjny dla opiekunów i opiekunek osób starszych delegowanych do pracy do Niemiec. Biuro powstało w ramach realizacji dwuletniego projektu współfinansowanego przez Komisję Europejską: „Sprawiedliwe warunki pracy: Dostęp do sprawiedliwych warunków pracy dla pracowników delegowanych poprzez udzielanie informacji i współpracy w wybranych sektorach”. Więcej: http://www.opzz.org.pl/aktualnosci/swiat/opzz-uruc ...

Punkt konsultacyjny opiekunek osób starszych delegowanych do Niemiec, mieści się w siedzibie OPZZ ul. Kopernika 36/40 00-924 Warszawa. Porad udziela dr Adam Rogalewski, specjalista w tematyce opieki, który wspierał pracownice i pracowników sektora opieki w Szwajcarii.

Z Adamem Rogalewskim można kontaktować się za pomocą poczty elektronicznej (opieka@opzz.org.pl), telefonicznie 0048 502 391 672 oraz osobiście w siedzibie OPZZ (ul. Kopernika 36/40 w Warszawie, II piętro, pokój 210).

Punkt konsultacyjny posiada również swoją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/pg/Porady-dla-opiekunów-i-opiekunek-osób-starszych-w-Niemczech-423654861538278/posts/?ref=page_internal