Zamknij
OPZZ informuje, że świadcząc usługi korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji w urządzeniu końcowym użytkownika
Jeżeli brak zgody należy zmienić ustawienia przeglądarki.

Związkowiec OPZZ NewsletterTwetterFacebookYoutube   English version

Minął tydzień Minął tydzień

Aktualności Aktualności

Cudzoziemcy na rynku pracy – funkcjonowanie tzw. procedury oświadczeniowej

Polski rynek pracy w coraz większym stopniu opiera się o możliwości i kwalifikacje migrantów pochodzących z państw trzecich. Rok 2014 był rekordowy zarówno pod względem liczby rejestrowanych zezwoleń na pracę, jak i oświadczeń o zamiarze powierzenia wykonywania pracy cudzoziemcom. Wraz ze wzrostem zatrudnienia rośnie jednak liczba przypadków nieprawidłowości i nadużyć z tym związanych.

Wicemarszałkini Sejmu proponuje zmiany w zakresie przeciwdziałania molestowaniu seksualnemu!

W marcu br. Wicemarszałkini Sejmu, Wanda Nowicka, uczestniczyła w posiedzeniu Komisji Kobiet OPZZ, podczas którego członkinie Komisji zgłosiły szereg problemów, z jakimi kobiety mierzą się każdego...

Huty wciąż czekają na pomoc

Ministerstwo Gospodarki odpowiedziało na wniosek Franciszka Bobrowskiego wiceprzewodniczącego OPZZ oraz Eugeniusza Sommera przewodniczącego Federacji Hutniczych Związków Zawodowych w Polsce i zaprosiło OPZZ na spotkanie poświęcone sytuacji w zakładach sektora stalowego w Polsce.

VIII Kongres Związku Zawodowego „Budowlani”,

W dniach 24-25 kwietnia 2015 r. w Warszawie, odbywa się VIII Kongres Związku Zawodowego „Budowlani”, największej polskiej organizacji zawodowej pracowników sektora budowlanego, przemysłu materiałów budowlanych, spółdzielczości mieszkaniowej, przemysłu drzewnego, meblarskiego, leśnego, ochrony środowiska i gospodarki komunalnej. Tegoroczny Kongres odbywa się pod hasłem: PRACA, DIALOG, ROZWÓJ

OPZZ chce 2 tysiące złotych płacy minimalnej!

Niestety w ostatnich latach płaca minimalna rośnie coraz wolniej. W 2012 roku zwiększyła się ona o 114 zł, w 2013 o 100 zł, w 2014 o 80 zł, w bieżącym roku o 70 zł. Teraz dowiadujemy się, że w przyszłym roku może ona wzrosnąć o zaledwie 32 zł - wyliczają przedstawiciele OPZZ. - Wciąż słyszymy od rządu o szybkim wzroście PKB, a tymczasem nie przekłada się on na poprawę sytuacji najmniej zarabiających pracowników - przekonują związkowcy.

Przedszkole za 300 złotych?

Blsko 200 dni musieliśmy czekać na szczegóły rozwiązania dotyczącego wzmocnienia polityki prorodzinnej i wsparcia obywateli wychowujących dzieci, o którym mówiła premier Ewa Kopacz w exposé. Niedawno minister finansów przedstawił projekt ustawy podatkowej, który stanowi realizację deklaracji pani premier.

Petycja w sprawie rozstrzygnięcia przetargu na zakup helikopterów dla Wojska Polskiego

Występując w imieniu załóg przedsiębiorstw przemysłu lotniczego w Polsce, zwracamy się do Pana Ministra z niniejszą petycją, zaniepokojeni przekazywanymi przez prasę i niektórych prominentnych polityków informacjami o możliwości wyboru helikoptera dla WP spoza ofert złożonych przez wytwórców, mających w Polsce potężny potencjał produkcyjny

Rozpoczął się ogólnopolski protest pielęgniarek

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych chce wzrostu wynagrodzeń jako niezbędnego czynnika powstrzymującego emigrację, odejście od wykonywania zawodu i zachętę dla młodych osób do podjęcia studiów pielęgniarskich i położniczych.

"Efekt 18 kwietnia"

Wysiłki Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych na rzecz odśmieciowienia polskiego rynku pracy nareszcie zaczynają przynosić efekty

Zmiany w Kodeksie pracy w Sejmie. Posłowie za dalszymi pracami nad umowami terminowymi

Są pierwsze efekty manifestacji OPZZ 18 kwietnia w Warszawie. Dzięki naszym wysiłkom umowy na czas określony nareszcie zostaną ograniczone - do 33 miesięcy. Ale naszym zdaniem optymalny okres to maksimum 18 miesięcy!

Kalendarium Kalendarium

Projekt zmiany ustawy Kodeks pracy

Projekt miany ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

Projekt zmiany ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Projekt zmiany ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę

Projekt zmiany w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej Projekt dotyczy zniesienia prawa eksmisji „na bruk"

Projekt ustawy o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy i ustawy o emeryturach pomostowych

Ofiary w cieniu fleszy

Jan Guz: Po ataku terrorystycznym w Tunisie najpoważniejsi kandydaci na prezydenta zawiesili swoją kampanię, flagi w budynkach władz państwowych zostały opuszczone do połowy, a wszystkie media od rana do nocy mówią o zamachu

Na gorąco: „Prezydent (…) sprzyja projektowi ustawy” o Radzie Dialogu Społecznego. Czy aby na pewno?

Janusz Gołąb: W dniu dzisiejszym odbyło się spotkanie Pana Prezydenta z Ministrem Pracy i przedstawicielami związków zawodowych i organizacji pracodawców. Na stronie internetowej Prezydenta RP można przeczytać informację o spotkaniu

Związki wymuszają postęp

Tadeusz Motowidło: Kryzysy są ostrzejsze w krajach, w których opieka państwa jest słabo rozwinięta. Tam gdzie państwo prowadzi aktywną politykę socjalną,

Dialog wychodzi na ulice