Zamknij
OPZZ informuje, że świadcząc usługi korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji w urządzeniu końcowym użytkownika
Jeżeli brak zgody należy zmienić ustawienia przeglądarki.

Aktualności Aktualności

OPZZ w sprawie propozycji Rządu przedstawionych przez premiera Tuska

W opinii OPZZ w wystąpieniu premiera Donalda Tuska bardziej od przedstawionych propozycji uderzały kwestie, których nie poruszył, w tym zapowiadane wcześniej a niezrealizowane.

Labour Start wzywa do globalnej akcji w obronie zwolnionego związkowca

Polskie Linie Lotnicze LOT SA wyrzuciły z pracy Andrzeja Jeżewskiego, Wiceprzewodniczącego związku zawodowego personelu pokładowego ( ZZPP) usiłując zakłócić toczące się negocjacje warunków płacy i pracy.

Zamiast pikiet i palenia opon - dialog norweski.

Norweskie związki zawodowe przez lata osiągają więcej, ponieważ dochodzą do kompromisu z rządem w ważnych kwestiach społecznych przez kilkuletni dialog - wyjaśnia Piotr Ostrowski członek Prezydium OPZZ.

Związkowcy o nowym sposobie waloryzacji i ulg na dzieci

OPZZ uważa, że propozycję dot. nowego sposobu waloryzacji rent i emerytur oraz ulg na dzieci są pomysłami idącymi w dobrym kierunku, ale wymagają dalszych prac. Solidarność negatywnie ocenia nowy sposób waloryzacji, jej zdaniem powinna ona pozostać procentowa.

ZZG w Polsce przeciwko drastycznym redukcjom zatrudnienia w KW S.A.

Uchwała Zarządu Zakładowej Organizacji Koordynacyjnej ZZG w Polsce Kompanii Węglowej S.A. - Ocena programu naprawczego na lata 2014-2020 Kompanii Węglowej S.A

Spotkanie ZZS Florian i EFFUA

25-26 sierpnia br. na zaproszenie ZZS „Florian" do Warszawy przylecieli przedstawiciele EFFUA – Przewodniczący Kim Nikula, reprezentujący Finlandię oraz sekretarz ds. rozwoju...

Komunikat: wspólne spotkanie kierownictw OPZZ, SLD i Unii Pracy

Komunikat: wspólne spotkanie kierownictw OPZZ, SLD i Unii Pracy – 6 września na Stadionie Narodowym w Warszawie spotkanie sygnatariuszy „SLD-Lewica Razem".   25 sierpnia bieżącego roku w...

Mafia pracodawców

Rząd wraz z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych oczekuje od pracodawców, aby przestrzegali prawa! W ostatnich miesiącach zostały przeprowadzone kontrole polskich firm pod kątem podpisywania nieoskładkowanych umów cywilnoprawnych niezgodnie z Kodeksem Pracy. Kontrola dotyczy ostatnich 5 lat.

Największy przypadek dumpingu socjalnego w Szwajcarii ujawniony

Polscy monterzy fasad zatrudnieni przy budowie najwyższego budynku w Szwajcarii- nowej siedziby koncernu Roche w Bazylei- otrzymają odszkodowanie w wysokości 1 miliona franków szwajcarskich i będą dalej kontynuować swoją pracę zatrudnieni przez nowego pracodawcę.

Nie płacili składek i boją się kontroli? Guz: To cwaniactwo

Umowy o dzieło są nadużywane przez pracodawców. I stąd cały krzyk, larum, la Boga!, zaczynają nas oskładkowywać! - mówił na antenie TOK FM Jan Guz, szef OPZZ. Według związkowca, przedsiębiorcy narzekający na weryfikowanie tak zwanych umów śmieciowych, przesadzają. - Nie ma nic nadzwyczajnego w tym, że ZUS wchodzi z kontrolą. Mam do zakładu inną pretensję: dlaczego tak późno? - pytał Guz.

Wyświetlanie 1 - 10 z 461 rezultatów.
Pozycji na stronę 10
z 47

KAMPANIA PROGRAMOWA OPZZ – „Godna Praca"

Koleżanki i koledzy...         Pobierz PDF

Ankieta Ankieta

Jak oceniasz wystąpienie wyborcze premiera Tuska z 27 sierpnia 2014?

% Głosy
0% 0 a. Dobrze
0% 0 b. Negatywnie
0% 0 c. Obojętnie

Razem głosów: 0

Akty prawne

Zbiór aktów prawnych, których znajomość jest obowiązkowa dla każdego odpowiedzialnego związkowca.

Więcej tutaj

Kalendarium Kalendarium

Facebook Facebook

O czym myślą związkowcy O czym myślą związkowcy

Wymowne milczenie premiera

Jan Guz: Premier obiecał, że w kolejnym expose przedstawi najważniejsze wyzwania stojące przez rządem w końcówce upływającej kadencji. Niestety jednak niewiele powiedział o rzeczywistych problemach Polek i Polaków.

Plaga leniwych polityków nic nie robi aby poprawić los młodych ludzi na rynku pracy.

Bogdan Grzybowski: Niemal co drugi Polak w wieku 19-34 nie ma dziś pracy. Niektórzy młodzi są nastawieni na konsumpcyjny styl życia, ale najchętniej na rachunek tego, co wypracowały poprzednie pokolenia z ich rodziny – stwierdziła prof. Elżbieta Kryńska

Sezon ogórkowy

Zbigniew Janowski: W „Wikipedii” można jeszcze dzisiaj znaleźć taki wpis: „…Dzisiaj sezon ogórkowy kojarzy się również ze zwolnieniem biegu życia politycznego

Deklaracja wiary nauczycieli - rozmowa ze Sławomirem Broniarzem

Sławomir Broniarz, szef ZNP: Pomysły Giertycha jako ministra nie były tak groźne, jak deklaracja wiary nauczycieli

Koleżanki i koledzy
Oto nowy portal informacyjny OPZZ. Mamy nadzieję że spełni on wasze oczekiwania. Ciekawi jesteśmy waszych uwag i opinii: zurawski@opzz.org.pl
Stara strona będzie przez kilka miesięcy pełnić rolę archiwalną i jest dostępna: opzz.info.pl

Projekty, programy Projekty, programy

Emerytura bez względu na wiek!

OPZZ we współpracy z dziennikiem "Super Express" przeprowadziła obywatelską inicjatywę ustawodawczą. Inicjatywa zakłada przyznanie prawa do świadczenia emerytalnego po 35latach pracy w przypadku kobiet i po 40 latach w przypadku mężczyzn.  Więcej

Zespół ds. Zagrożeń Psychospołecznych

LGBT

Jesteś dyskryminowany w miejscu pracy ze względu na orientację seksualną? Poradź się u p