Zamknij
OPZZ informuje, że świadcząc usługi korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji w urządzeniu końcowym użytkownika
Jeżeli brak zgody należy zmienić ustawienia przeglądarki.

Związkowiec OPZZ NewsletterTwetterFacebookYoutube   English version

Aktualności Aktualności

Związki: konsolidacja energetyki może mieć negatywne skutki społeczne

Mówiąc o ewentualnej konsolidacji grup energetycznych zazwyczaj mówi się o skutkach biznesowych a całkowicie pomija się skutki społeczne. Istnieje obawa, że konsolidacja energetyki może doprowadzić do likwidacji miejsc pracy - mówi wnp.pl Janusz Śniadecki, przewodniczący Zrzeszenia Związków Zawodowych Energetyków (ZZZE).

Związkowcy z JSW zdecydowali o rozpoczęciu akcji protestacyjnej

Związkowcy z Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) zdecydowali o rozpoczęciu akcji protestacyjno-strajkowej. Decyzję ogłosili we wtorek, po przeprowadzonym referendum, w którym zdecydowana większość głosujących pracowników poparła taką formę sprzeciwu wobec zarządu.

Dialog po nowemu.

Kilka miesięcy trwały prace ekspertów związkowych i pracodawców nad wspólnym projektem ustawy o instytucjach dialogu społecznego. Wczoraj w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej odbyło się...

Stanowisko OPZZ Konfederacja Pracy w sprawie CHF

Stanowisko Prezydium Zarządu Krajowego OPZZ Konfederacja Pracy w sprawie niestabilnej sytuacji społecznej spowodowanej wzrostem kursu franka szwajcarskiego.

Hutnicy ostrzegają przed groźbą zapaści branży

Organizacje związkowe reprezentujące pracowników ArcelorMittal Poland zaapelowały do premier Ewy Kopacz o wsparcie starań na rzecz przyznania polskiemu hutnictwu środków z unijnych funduszy przeznaczonych na ochronę środowiska. Ich zdaniem w przeciwnym razie polskiej metalurgii grozi zapaść.

Jan Guz o dialogu i nowym prawie społecznym - wywiad

Przewodniczący OPZZ Jan Guz o rozmowach z rządem i nowym prawie o dialogu społecznym (Sygnały dnia/Jedynka) (Posłuchaj)

Rynek pracy tymczasowej: Polska w europejskiej czołówce

Eurociett poddał analizie poziom dynamiki wzrostu wskaźnika FTE (full time equivalent), czyli liczby godzin przepracowanych przez pracowników tymczasowych w przeliczeniu na pełne etaty w branży agencji zatrudnienia.

Rozpoczęło się referendum ws. akcji protestacyjnej w JSW

Dwudniowe referendum, w którym pracownicy Jastrzębskiej Spółki Węglowej (JSW) mają zdecydować, czy chcą rozpocząć akcję protestacyjną, rozpoczęło się w poniedziałek rano przed zakładami tego koncernu.

Niemcy przeciwne zmianom w ustawie o płacy minimalnej

Niemiecka minister pracy Andrea Nahles z SPD odrzuciła w piątek możliwość rychłych zmian w obowiązującej od początku roku ustawie o płacy minimalnej, których domagają się koalicjanci socjaldemokratów - chrześcijańscy demokraci z CDU.

Nowa formuła dialogu społecznego

Liderzy central związkowych i organizacji pracodawców przedstawią dzisiaj wspólny projekt ustawy o dialogu społecznym W poniedziałek w ministerstwie pracy odbędzie się spotkanie z liderami...

Kalendarium Kalendarium

Projekt zmiany ustawy Kodeks pracy

Projekt miany ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

Projekt zmiany ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Projekt zmiany ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę

Projekt zmiany w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej Projekt dotyczy zniesienia prawa eksmisji „na bruk"

Polska Partia Socjalistyczna i Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych
serdecznie zapraszają na konferencję!
31 stycznia 2015 r. (sobota)
godz. 11.00-15.00

Felieton o zdrowiu

Zbigniew Janowski: Tradycyjna awantura rządu z Porozumieniem Zielonogórskim o warunki zawierania umów z lekarzami rodzinnymi miała tym razem inny, niż wcześniej, znacznie szerszy wymiar.

Czy naprawdę podatnicy dopłacają do węgla kamiennego?

Andrzej Radzikowski: Analizując rentowność górnictwa węgla kamiennego w Polsce omija się często wpływy, jakie ono przekazuje do budżetu państwa, budżetów samorządów oraz państwowych funduszy celowych.

100 dni - przeminęło z wiatrem.

Bogdan Grzybowski: 7 stycznia Premier Ewa Kopacz podsumowała sto dni rządzenia. Czy rzeczywiście był to okres wart podsumowania? Co obywatel mógł odczytać z tego półtoragodzinnego bełkotu ?

100 dni premier Ewy Kopacz

Katarzyna Tuszyńska: Swoje środowe wystąpienie premier Ewa Kopacz w dużej części poświęciła sprawom rodziny. Wskazała na kilka przedsięwzięć, które udało się wdrożyć

FUNDACJA WSPARCIE

Strona startowa