Ekspertyzy i opinie Ekspertyzy i opinie

Brak wyników.

Akty prawne Akty prawne

Brak wyników.

Aktualności Aktualności

Spotkanie związków zawodowych Grupy Wyszehradzkiej w Bratysławie

Związki zawodowe Grupy Wyszehradzkiej wspólnie sprzeciwiają się stanowisku organizacji pracodawców i rządów, które starają się utrzymywać antypracownicze status quo, bazujące na osiąganiu przewagi konkurencyjnej w oparciu o niskie koszty pracy

W Parlamencie Europejskim walczymy o równe traktowanie pracowników delegowanych w UE

Wspólnie walczymy o to, aby polscy pracownicy mogli zarabiać tyle samo, ile pracownicy na Zachodzie. Polacy nie mogą zarabiać mniej, tylko dlatego, że są Polakami – a tak dzieje się obecnie. Przypomnijmy, że zarówno polskie organizacje pracodawców jak i polski rząd są temu przeciwne. W imię anachronicznego konkurowania niskimi płacami i niskimi kosztami pracy, akceptują oni gorsze traktowanie polskich pracowników.

Europejscy związkowcy przepytują unijnych polityków

Delegacja OPZZ mówiła, że niezbędna jest dyrektywa o europejskiej płacy minimalnej. Europejscy pracownicy nie oczekują pięknie formułowanych wypowiedzi oraz kolejnych programów i planów. Oczekują konkretnych działań w sprawach społecznych.

VII Polsko-Niemieckie Forum Związków Zawodowych w Gdańsku

Kluczowym punktem pierwszego dnia konferencji był panel z udziałem przewodniczących konfederacji Reinera Hoffmanna (DGB), Piotra Dudy (Solidarność), Jana Guza (OPZZ) i wiceprzewodniczącego FZZ Mariusza Tyla, a także następujące po nim podpisanie wspólnego listu do unijnej komisarz do spraw transportu Violety Bulc, w którym związki zawodowe wezwały do stosowania niemieckiej płacy minimalnej bez wyjątku także w przypadku oddelegowanych pracowników sektora transportu.