Ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy „Drogowskaz" Ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy „Drogowskaz"

Ośrodek położony jest w Przewięzi pod Augustowem w przepięknym otoczeniu Puszczy Augustowskiej, tuż nad nad brzegiem jeziora Białego, w sąsiedztwie śluzy Przewięź łączącej jeziora Białe i Studzieniczne.
Zapraszamy do skorzystania z noclegów wraz z wyżywieniem. Do dyspozycji gości oddajemy pokoje z łazienkami w pawilonie oraz domki. Na terenie ośrodka znajdują się
kawiarnia i położony nad jeziorem bar.

Ośrodek

Pokoje

Śluza

Kanał Augustowski był największą inwestycją Królestwa Polskiego XIX wieku. Na skutek wojny celnej pomiędzy Królestwem Polskim i Rosją a Prusami, Królestwo Polskie miało utrudniony dostęp do Bałtyku i tym samym został uniemożliwiony import i eksport towarów. Sytuacja ta skierowała uwagę rządów polskiego i rosyjskiego na możliwość wykorzystania wodnego transportu śródlądowego w szerszym zakresie. Cała droga miała składać się z dwóch części: Kanału Augustowskiego -po stronie polskiej i Kanału Windawskiego - po stronie rosyjskiej. Z inicjatywy Ministra Skarbu Księcia Franciszka Ksawerego Druckiego-Lubeckiego wiosną 1823 roku Ignacy Prądzyński rozpoczął prace nad projektem Kanału Augustowskiego, który miał połączyć dorzecze Narwi z Niemnem. Dla utrzymania odpowiedniego poziomu wody zaprojektowano śluzy oraz wiele upustów i jazów. Zabudowa naziemna przewidywała domy dla służby kanałowej przy każdej śluzie, upustach i mostach zwodzonych. Zaprojektowano mosty stałe na jazach, a zwodzone i podnoszone na kanale.

Jezioro Białe zalicza się do polodowcowych zbiorników rynnowo-wytopiskowych. Białe łączy się z jeziorem Neckiem przez Cichą Rzeczkę. Stanowi odcinek Kanału Augustowskiego (śluza w Przewięzi łączy je z Jeziorem Studziennicznym). Woda w jeziorze zmienia kolor w zależności od pogody - przybiera barwy zielonkawe, lub białe (stąd prawdopodobnie nazwa jeziora).

Jezioro Studzieniczne Na jeziorze znajduje się aż pięć wysp. O jednej z nich - Fryca Grąd - jest opowiadana nawet legenda. Prawdopodobnie w czasie "potopu szwedzkiego", gdy Tatarzy niszczyli Augustów, z pływającej i "śmierdzącej" wysepki wyłonił się duch Kiejstuta i wskazał ją na schronienie dla uciekającej młodzieży. Wysepka według opowieści potrafiła pływać i uciekała od ścigających. Gdy zrezygnowali - zatrzymała się i od tego czasu tkwi w tym samym miejscu. Na innej wysepce - Brzozowy Grąd ustanowiono w 1960 roku rezerwat florystyczny, dla ochrony stanowisk storczyka - obuwika pospolitego.
Jezioro Studzieniczne jest całkowicie zagospodarowane turystycznie. Na brzegu północnym są ośrodki wypoczynkowe i miejscowość Przewięź, a na południowym pole namiotowe i stanica wodna.
Jezioro leży między śluzami Przewięź i Swoboda w systemie Kanału Augustowskiego. Pomiędzy Stawem Wojciecha, a Studzienicznym
jest sanktuarium maryjne w Studzienicznej.

Adres: Adres:

Ośrodek szkoleniowo -wypoczynkowy „Drogowskaz"

ul. Przewięź 6
16-301 Augustów