Agnieszka Kowalik z Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników Grupy „Azoty Puławy” (OPZZ) zdobyła najwięcej głosów w wyborach na członków rady nadzorczej przedsiębiorstwa.

Pracownicy Zakładów Azotowych oraz spółek wchodzących w skład puławskiej grupy kapitałowej wybierali dwóch przedstawicieli do rady nadzorczej chemicznego koncernu. Głosowanie zakończyło się w ostatnią środę. W finałowej turze najwięcej głosów (1306) zdobyła Agnieszka Kowalik reprezentująca organizację członkowską OPZZ. Drugie miejsce zajął Piotr Śliwa z NSZZ „Solidarność” (852). Ta dwójka uzyska status członków rady nadzorczej Azotów, gdzie będzie reprezentowała pracowników całej grupy kapitałowej.

W liście gratulacyjnym skierowanym do zwyciężczyni, przewodniczący OPZZ Andrzej Radzikowski pisze między innymi: „Zaufanie pracowników to wielkie wyróżnienie dla związkowca ale jeszcze większe zobowiązanie. Uzyskała Koleżanka mandat Załogi w szczególnym okresie. Czas pandemii „COVID-19” ujawnił szereg nieprawidłowości w relacjach między pracodawcami i pracownikami. Oceniamy, że największy ciężar załamania gospodarczego spada na pracowników. Wielu pracodawców wykorzystuje tendencyjne i niespójne przepisy kolejnych edycji tarczy antykryzysowej kosztem zatrudnionych. Dlatego rola przedstawiciela Załogi w radzie nadzorczej przedsiębiorstwa wymaga szczególnej determinacji i wysokich kwalifikacji. Pracownicy Grupy Azoty uznali, że Koleżanka spełnia te kryteria”.

Gratulujemy i życzymy powodzenia!

R.G.