Komunikat organizacji związkowych ArcelorMittal Poland S.A.

Po raz kolejny cierpliwość pracowników krakowskiego oddziału ArcelorMittal Poland S.A. oraz hutniczych spółek wystawiona została na ciężką próbę po ogłoszeniu przez Zarząd APM hiobowej informacji o czasowym zatrzymaniu pracy wielkiego pieca oraz stalowni w dniu 23 listopada br.

Organizacje związkowe podtrzymują swoje stanowisko z maja br. dotyczące czasowego zatrzymania części surowcowej co skutkuje trudnymi do przewidzenia konsekwencjami dla pracowników jak i dla samego koncernu. Żądamy wycofania się z tej decyzji. Nie zgadzamy się na dalszą degradację miejsc i atmosfery pracy oraz urządzeń hutniczych.

W dniu 12 listopada na spotkaniu obecnych przedstawicieli organizacji związkowych ArcelorMittal Poland przyjęto decyzję o proteście, dlatego też wzywamy pracowników huty oraz spółek do udziału w nim.

Protest będzie miał miejsce przed bramą Główną w dniu 18 listopada 2019 roku.

Godz. 13:00 – blokada dróg przed Bramą Główną

Godz. 13:30 – wystąpienia przewodniczących organizacji związkowych

Godz. 14:00 – przemarsz al. Solidarności na plac Centralny

Zapraszamy także wszystkich pracowników, również byłych, na pikietę przed Urzędem Wojewódzkim, ul. Basztowa, w dniu 21 listopada br. o godz. 12:00.

STAŃ W OBRONIE SWOJEGO MIEJSCA PRACY! STAŃ W OBRONIE SWOJEJ RODZINY!