Z koronawirusem walczą pracownicy służby zdrowia, którzy codziennie są na pierwszym froncie walki o nasze zdrowie i życie. Lecz nie tylko oni pracują codziennie narażając swoje zdrowie. Pamiętajmy o wszystkich pracownikach, których obowiązki wymagają ciągłego kontaktu z ludźmi.

Na pierwszej linii frontu są sprzedawcy, dzięki którym możemy spokojnie kupić jedzenie. Kierowcy autobusów, tramwajów, pociągów dzięki którym możemy w razie potrzeby przemieszczać się. Zwróćmy uwagę, że w sklepach niczego nie brakuje mimo, że Polacy w pierwszych dniach epidemii robili duże zapasy. To dzięki dostawcom, którzy regularnie towar dowożą.

Ogromne podziękowania należą się również pracownikom innych branż, którzy podczas epidemii wykonują swoje obowiązki, produkując niezbędne wyroby, dojeżdżają do pracy codziennie narażając się na zakażenie. Wszystkim zatrudnionym w górnictwie i w sektorze energetycznym za nieustanne wykonywanie obowiązków zawodowych, za to, że dzięki nim zachowana jest ciągłość dostaw energii. Pamiętajmy, że o czystość i bezpieczeństwo we wszystkich miejscach dbają pracownicy przez okrągły czas. Oklaski należą się również im.

To właśnie Ci wszyscy są „cichymi” bohaterami pandemii koronawirusa. To właśnie Oni codziennie opuszczają swoje domy, rodziny i wykonują obowiązki zawodowe narażając swoje zdrowie.

Pragniemy podziękować także innym pracownikom wykonującym pracę zdalną.

Dziękujemy nauczycielom za ich pracę i wkład w nauczanie on line. Dziękujemy, że mimo chaosu wywołanego koronawirusem dbają                 o kształcenie naszych dzieci.

Podziękowania dla pracowników kultury i sztuki za ich zaangażowanie i umilanie nam tego trudnego czasu.

Dziękujemy wszystkim pracownikom usług publicznych, handlu, transportu, oświaty i nauki, przemysłu, górnictwa i energetyki, budownictwa,kultury i sztuki.

W tym trudnym czasie wykazujecie się niezwykłą odwagą i kreatywnością. Dla nas jesteście bohaterami!

Dziękujemy!!! Szanujemy Wasz trud i poświęcenie!!!

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych