Bogdan KaczmarekBogdan KaczmarekBogdan Kaczmarek

16 czerwca Andrzej Radzikowski oraz Mirosław Grzybek – przewodniczący FZZ Metalowców i Hutników (OPZZ) – odwiedzili zakłady Grupy Amica we Wronkach, polskiego producenta sprzętu AGD.

Obecny był także Bogdan Kaczmarek, przewodniczący Rady Okręgu Wielkopolsko-Lubuskiego Federacji Związków Zawodowych Metalowców i Hutników.

Goście przybyli na zaproszenie Mariana Mielcarka, przewodniczącego Związku Zawodowego Pracowników Amica S.A. Podczas spotkania z zarządem organizacji Andrzej Radzikowski mówił o pracach Rady Dialogu Społecznego i sprawach wnoszonych na to forum przez OPZZ. Jedną z nich jest możliwość odliczenia związkowej składki członkowskiej od podatku. Mówiono także o zatrudnianiu w Polsce pracowników zagranicznych. Przewodniczący konfederacji poinformował o  programie certyfikującym agencje zatrudnienia pn. „Agencja zatrudnienia przyjazna pracownikom”. Pomysłodawcą i organizatorem programu jest OPZZ z Konfederacją Lewiatan. Założeniem programu  jest wyróżnienie działających na polskim rynku agencji zatrudnienia, które przestrzegają obowiązujących przepisów dotyczących świadczonych usług i eliminację wszelkich patologii w tym zakresie. OPZZ  współpracuje także ze ZZ Pracowników Ukraińskich w Polsce. Radzikowski mówił ponadto o konieczności racjonalnego wykorzystania wiedzy i doświadczenia wieloletnich pracowników w procesie mentoringu - metodzie szkolenia i adaptacji nowego pracownika do firmy. Związkowcy z Amicy nawiązali do kryzysu wywołanego przez pandemię korononawirusa. Sytuacja zakładu była dramatyczna ale porozumienie związków zawodowych z zarządem pozwoliło firmie przetrwać, zachować miejsca pracy,  a z czasem zrekompensować pracownikom poniesione straty. Z tą myślą ZZ Pracowników Amica, zgłosił prezesa spółki – Jacka Rutkowskiego – do nagrody „Diamenty OPZZ” 2020 w kategorii „Najlepszy Pracodawca”

Po zakończeniu spotkania goście związkowców z Amicy zwiedzili hale produkcyjne zakładu.

R.G.

ZZ Pracowników Amica S.A. działa od 1993 roku. To jedyna organizacja związkowa w tym zakładzie.  Liczy obecnie 310 członków (w tym 2/3 kobiet) na około 2500 zatrudnionych. Organizacja należy do FZZ Metalowców i Hutników (OPZZ).

Na zdjęciu: Andrzej Radzikowski, Mirosław Grzybek i Bogdan Kaczmarek z zarządem ZZ Pracowników Amica S.A. w najwyższym w Polsce magazynie wysokiego składowania. Budynek ma wysokość 46 m oraz powierzchnię 6,5 tys. m² .