W dniu 10 grudnia 2019 roku odbyło się kolejne spotkanie Rady ds. Bezpieczeństwa Pracy w Budownictwie. W spotkaniu uczestniczyła Wiesława Janczak _ Przewodnicząca Rady OPZZ województwa lubelskiego oraz przedstawiciele organów nadzoru nad warunkami pracy, władz wojewódzkich i samorządowych, organizacji pracodawców i pracowników, stowarzyszeń naukowo-technicznych, izb samorządów zawodowych, straży miejskiej, straży pożarnej oraz kuratorium oświaty.

Na wstępie spotkania Anna Smolarz sekretarz Rady, w imieniu Małgorzaty Wojdy Okręgowego Inspektora Pracy w Lublinie, odczytała podziękowanie skierowane do Członków Rady za wieloletnią współpracę i działalność na rzecz poprawy warunków pracy w budownictwie.

Naczelnym celem spotkania było przedstawienie przyczyn i skutków wypadków przy pracy na tle stwierdzanych nieprawidłowości w latach 2016-2019 na terenie całego kraju oraz metodyki kontroli w zakresie badania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy. Prezentacje zostały przedstawione przez inspektorów pracy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Lublinie.

Członkowie Rady w czasie przedstawianych prezentacji zgłaszali własne sugestie i doświadczenia w zakresie omawianych problemów. Rozwinęła się szeroka dyskusja dotycząca wypadków przy pracy i zdarzeń potencjalnie wypadkowych, a także odpowiedzialności za zaistniałe wydarzenia.

Następnie pani Monika Misterska z firmy WARBUD S.A. przedstawiła dane statystyczne dotyczące wypadkowości w podmiotach działających w ramach Porozumienia na Rzecz Bezpieczeństwa Pracy w Budownictwie - widać ewidentny spadek liczby wypadków przy pracy w podmiotach wykonujących prace na rzecz firm działających w ramach Porozumienia.

Na zakończenie Prezydium Rady przekazało wszystkim najlepsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie i Nowego 2020 roku.

RW OPZZ