Rada Powiatowa OPZZ w Częstochowie i związkowcy wielu branż popierają kandydatów „Lewicy” do Sejmu i Senatu.

Podczas VI Posiedzenia Rady Powiatowej Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych w Częstochowie, Rada Powiatowa OPZZ w Częstochowie wraz z działaczami związkowymi z różnych branż poparli kandydatów „Lewicy” do Sejmu i Senatu w nadchodzących wyborach parlamentarnych.
- Postanowiliśmy poprzeć kandydatów „Lewicy” do Polskiego Parlamentu, ponieważ wiemy, że na ludzi lewicy zawsze można polegać – powiedział Tomasz Blukacz, przewodniczący Rady Powiatowej OPZZ w Częstochowie. – Obecnie w parlamencie nie mamy osób, do których możemy zwrócić się, gdy coś Nas niepokoi. Przypomnę tylko, że w ostatnim czasie, gdy częstochowska huta wisiała nad przepaścią wystosowaliśmy wiele apeli i pism do Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego oraz Parlamentarzystow ziemi częstochowskiej, niestety nikt po dziś dzień nie raczył Nam odpisać. Dlatego zdecydowaliśmy się poprzeć kandydatów do Sejmu i Senatu z list Sojuszu Lewicy Demokratycznej, bo wiemy, że w razie problemów zawsze będziemy mogli się do nich zgłosić i zawsze zostaniemy wysłuchani. – dodał Tomasz Blukacz.
W nadchodzących wyborach parlamentarnych kandydaci „Lewicy” mogą liczyć, także na poparcie m.in. Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników z ISD Huty Częstochowa.
Jednym z ważnych punktów posiedzenia było również omówienie spraw pracowniczych w Częstochowie, w tym sporów zbiorowych w różnych branżach naszego regionu, a w szczególności sytuacji w branży hutniczej, handlowej oraz w oświacie.

W spotkaniu udział wzięli m.in. kandydaci do Sejmu: Zdzisław Wolski, Małgorzata Iżyńska, Łukasz Kot, Ewa Książek, Emilia Skrzypczyńska, Marlena Karewicz oraz kandydaci do Senatu: Wojciech Konieczny (okręg Częstochowa), Łukasz Banaś (okręg częstochowski).

RP OPZZ