W dniu 08.10.2019 r. o godzinie 13:30 odbyła się demonstracja. Została zorganizowana przez Związki Zawodowe OPZZ i "Solidarność",
z powodu trudnej sytuacji, w której znaleźli się mieszkańcy gminy i miasta Ostróda. Mianowicie od dnia 9.09.2019 r. komunikacja miejska
nie odbywa kursów z powodu braku porozumienia pomiędzy Burmistrzem Miasta a Wójtem Gminy. Wszystko odbija się na mieszkańcach, którzy nie mają transportu do pracy, cierpią na tym również dzieci, które nie mają jak dojechać do szkół znajdujących się w mieście Ostróda. Związkowcy z Zakładu Mięsnego Morliny, którzy znaleźli się w tej ciężkiej sytuacji, postanowili wziąć sprawy w przysłowiowe "swoje ręce"
i wyszli na ulicę, ponieważ nie mogą dłużej czekać. Do działaczy związkowych dołączyli również mieszkańcy miasta i gminy Ostróda.
Mamy nadzieję na pozytywne rozwiązanie sprawy i trzymamy kciuki, jesteśmy dumni z naszych działaczy. Dziękujemy za pamięć
o materiałach z logiem OPZZ.