Od 1 maja br. posiłki profilaktyczne tzw. flapsy w Polskiej Grupie Górniczej nie będą wydawane już w formie kartek (bonów), a karty płatniczej.

Obecnie w PGG prawo do posiłków posiada ok. 40 tys. zatrudnionych pracowników, którzy pracują pod ziemią lub w warunkach, związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet, lub z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10oC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25oC, albo z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca.

Ich wartość za dniówkę przepracowaną wynosi 18,90 zł. Wreszcie pracownicy, zamiast kupować papierowymi kartkami/bonami, będą płacić elektroniczną kartą. Partnerem PGG w tym projekcie jest PKO Bank Polski SA.

www.przerobka.pl

W i ę c e j: http://www.przerobka.pl/w-pgg-od-maja-beda-karty-z...

(fot. www.przerobka.pl)