„My w pandemii” to krótkie nagranie, opowiadające o działaniach ZNP na rzecz uczniów i nauczycieli w czasie pandemii. A tych jest sporo: darmowy lub prawie darmowy internet, kampania w sprawie odchodzenia programów nauczania czy poradnik wydany we współpracy z RPO. Nowe wideo to początek szerszej akcji informacyjnej.

Związek Nauczycielstwa Polskiego to związek zawodowy pracowników oświaty, wchodzący w skład Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych. Jak informuje „Głos Nauczycielski”, pismo wydawane przez ZNP, w ramach kampanii powstanie więcej krótkich animacji, skierowanych do nauczycieli i rodziców. W pierwszym nagraniu nauczyciele i nauczycielki zrzeszone w ZNP krótko podsumowują, co do tej pory udało im się osiągnąć w trudnym czasie pandemii.

„W marcu minął rok od pierwszego lockdownu. Z dnia na dzień musieliśmy przenieść się z klas przed domowe komputery. Teams czy Zoom stały się naszą codziennością. Nauczyliśmy się, jak online pracować w grupach, prezentować ciekawe filmy, rozmawiać, a nawet grać. Ale do tego wszystkiego potrzebne były komputery i internet. Dlatego walczyliśmy, aby były dostępne dla wszystkich. Po interwencjach ZNP rząd ogłosił program Zdalna szkoła, laptopy dla szkół. Nasze rozmowy z Orange, UPC i T-Mobile przyniosły efekty – nauczyciele i uczniowie dostali internet za darmo lub za złotówkę” – mówi lektor.

W dalszej części nagrania ZNP wymienia inne osiągnięcia. To m.in.:

• Stworzenie aplikacji, będącej centrum informacji o koronawirusie
  • Kampania w sprawie odwołania lub zmian egzaminów zewnętrznych, odchudzenia programów nauczania, bezpieczeństwa i higieny w szkołach i przedszkolach czy wynagradzania za pracę zdalną;
  • Opublikowanie ponad stu apeli, stanowisk i listów otwartych i 40 listów do władz, m.in. do premiera i ministrów (od marca 2020 r.);
  • Wydanie we współpracy z RPO poradnika na temat bezpiecznego prowadzenia lekcji online;
  • Utworzenie grupy wsparcia technicznego dla nauczycielki, którzy mają problemy ze sprzętem i oprogramowaniem;
  • Uruchomienie bezpłatnych konsultacji psychologicznych i prowadzenie szkoleń na temat radzenia sobie ze stresem.

"Dziękujemy, że byliście z nami"

„Nasi pracownicy dyżurowali dla was codziennie” – mówi lektor. „Dzięki naszym interwencjom udało się utrzymać dotychczasowy wymiar wynagrodzenia i czasu pracy, zapewnić wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe i należne dodatki, wykreślić zapis o skróceniu nauczycielom urlopu wypoczynkowego, uzyskać jednorazowy dodatek w wysokości 500 zł na zakup sprzętu do prowadzenia zajęć online. Udało się także zorganizować bezpłatne testy na koronawirusa dla pracujących w przedszkolach i szkołach podstawowych. Włączyć nauczycielki i naczycieli do grupy priorytetowej, także tych, którzy przebywali na urlopach lub zwolnieniach. Polscy nauczyciele byli w tej grupie jako jedni z pierwszych na świecie”.

„Dziękujemy, że byliście z nami. Dziękujemy za Wasze zaangażowanie i wsparcie” - podsumowuje ZNP.