Tegoroczne Święto Pracy przebiegało w dość nietypowych okolicznościach, bo podczas pandemii. 1 maja to dzień, w którym pracownicy na całym świecie przypominają o prawie do godnego życia. Jeszcze kilka tygodni temu szykowaliśmy się do manifestacji pierwszomajowych w całym kraju. Chcieliśmy przypomnieć rządzącym, że powszechnie dostępna, dobrze zorganizowana i opłacana praca jest gwarantem stabilizacji i zadowolenia obywateli. Tego poczucia bezpieczeństwa nie mieliśmy wówczas, nie mamy go tym bardziej teraz – w czasie pandemii COVID - 19. Tymi słowami zaczyna się tegoroczny 1-szo majowy apel Prezydium OPZZ. Pandemia koronawirusa zmusiła Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych do ograniczenia.

Przedstawiciele OPZZ złożyli kwiaty pod Bramą Straceń na warszawskiej Cytadeli, pod pomnikiem Ignacego Daszyńskiego oraz na Placu Grzybowskim. W uroczystości udział wzięło kierownictwo OPZZ.

W swoim wystąpieniu przewodniczący podkreślił, że tegoroczne Święto Pracy obchodzimy w szczególnych, nie spotykanych od pokoleń warunkach zagrożenia zdrowia, życia, ale również i bytu ekonomicznego polskich rodzin.

Przewodniczący skomentował również działania rządu w zakresie przeciwdziałania negatywnym skutkom epidemii: Kolejne ustawy antykryzysowe zamiast poprawiać, pogarszają sytuację materialną pracowników. Dają podstawę do obniżania wynagrodzenia, pogarszają warunki pracy, odbierają prawa pracownicze, ułatwiają zwolnienia. Aktualnie przygotowywana nowelizacja likwiduje fundusz socjalny. Takie działania trudno nazwać obroną miejsc pracy i wynagrodzeń. Na takie działania nie ma zgody OPZZ.

Andrzej Radzikowski w imieniu członków OPZZ podziękował również wszystkim pracownikom, którzy pomimo bardzo trudnych warunków, z narażeniem swojego życia i zdrowia narażają siebie, aby ratować nasze życie i zdrowie.

Oprócz obchodów w Warszawie, symboliczne uroczystości odbyły się również w innych miastach Polski.

Pamiętając o zachowaniu obowiązujących środków ostrożności Rada OPZZ Województwa Opolskiego uczciła 1 maja to wyjątkowe dla klasy robotniczej święto państwowe.

[fot. Fb Rada OPZZ Województwa Opolskiego]

Delegacja Rady OPZZ województwa lubuskiego uczciła pamięć walczących o godną pracę i płacę.

[fot. Fb Rada OPZZ Województwa Lubuskiego]

Symbliczne obchody 1 maja odbyły się również w Krakowie. Rada Opzz Województwa Małopolskiego złożyła w hołdzie tym, którzy swoją pracą tworzyli wielkość Naszej Ojczyzny.

[fot. Fb Rada OPZZ Województwa Małopolskiego]

1 Maja 2020r. na Placu Wolności w Bydgoszczy, jak co roku Rada OPZZ Województwa Kujawsko-Pomorskiego wraz z działaczami partii lewicowych w skromnym gronie ze względu na panującą pandemię COVID-19 uczciła Święto Pracy.

[fot. Fb Rada OPZZ Województwa Kujawsko-Pomorskiego]

Turek: Obchody 1 Maja, święta ludzi pracy zorganizowano skromnie, ale tradycyjnie – podkreślił przewodniczący Rady Powiatowej OPZZ Mirosław Kubicki. Razem z działaczami SLD Turek świętował także leszczyński poseł SLD Wiesław Szczepański. W konferencji prasowej wziął udział także lokalny lider lewicy Mirosław Marczewski.

[fot. https://turek24.com.pl]

W Częstochowie symboliczne Święto Pracy również się odbyło. Jak czytamy na profilu w mediach społecznościowych OPZZ Częstochowa: Nie możemy spotkać się tradycyjnie na obchodach Święta Pracy, ponieważ mamy trudny okres i wszyscy walczymy w swoich domach z niewidzialnym przeciwnikiem, ale mimo wszystko pamiętamy o tym dniu i pomimo, że nie możemy wspólnie go świętować, to jednak każdy z Nas godnie powinien obchodzić ten czas. Chcemy przypomnieć rządzącym w naszym kraju, że powszechnie dostępna, dobrze zorganizowana i godziwie opłacana praca jest gwarantem stabilizacji życiowej i zadowolenia obywateli. Tego poczucia bezpieczeństwa dotychczas nie mieliśmy, nie mamy go tym bardziej teraz – w czasie pandemii COVID -19.

[fot. Fb OPZZ Częstochowa]

Święto Pracy odbyło się również w Szczecinie. Jak poinformował Jacek Dubiński: Punktualnie  w samo południe  zgodnie  z tradycją, złożyliśmy  kwiaty pod pomnikiem  Czynu Polaków  na Jasnych   Błoniach  w Szczecinie.

W uroczystości udział wzięli również Dariusz Wieczorek - poseł  z ramienia SLD oraz w imieniu prof. B. Liberadzkiego - Wojciech Dlugoborski asystent.