Andrzej Radzikowski i Piotr Ostrowski (OPZZ) oraz Sławomir Broniarz, prezes ZNP, spotkali się z Randi Weingarten, przewodniczącą American Federation of Teachers (AFT)

Biuro Prasowe OPZZ

Szefowa Amerykańskiej Federacji Nauczycieli oraz towarzyszące jej osoby, przyjechały do Warszawy z wizytą studyjną, na zaproszenie Związku Nauczycielstwa Polskiego. Głównym tematem rozmowy z przedstawicielami kierownictwa OPZZ i ZNP były problemy związane z integracją i edukacją uchodźców wojennych z Ukrainy. Spośród blisko 2,5 miliona obywateli Ukrainy poszukujących schronienia w Polsce, 800 tys. to dzieci i młodzież szkolna.

Randi Weingarten wskazała, że według ONZ niemal co sekundę od rozpoczęcia agresji rosyjskiej, ukraińskie dziecko stało się uchodźcą. Wyraziła uznanie dla Związku Nauczycielstwa Polskiego, który przekształcił swoje centrum konferencyjne na dom dla ponad 100 ukraińskich sierot i dzieci bez opieki, a swoje biura przeznaczył na tymczasowe lokum dla kobiet i dzieci. Szefowa AFT z uznaniem przyjęła informację o polskich nauczycielach, którzy przygotowują się do integracji dzieci uchodźców w swoich systemach szkolnych, wdrażając model dwujęzyczny wykorzystywany do edukowania uczniów uciekających przed wojną w Syrii.

Randi Weingarten mówiła także o zbiórce prowadzonej przez AFT na rzecz ukraińskich nauczycieli i dzieci.

- Hojność naszych członków, z których wielu nie otrzymuje wystarczającej płacy, była ogromna. Każdy zebrany przez nas cent pójdzie bezpośrednio na rzecz uchodźców – zapewniła związkowczyni.

W najbliższych dniach Randi Weingarten m.in. odwiedzi granicę polsko-ukraińską w Medyce i szkoły w Warszawie z ukraińskimi uczniami, aby porozmawiać z nauczycielami i dziećmi oraz wyrazić solidarność i wsparcie.