OPZZ gratuluje stronom osiągnięcia kompromisu! Po 39 dniach pracownicy Solaris Bus & Coach odetchnęli z ulgą. W końcu mogą wrócić do pracy, bo udało się osiągnąć porozumienie płacowe z Zarządem. Ostatecznie związkowcy wynegocjowali 650 zł podwyżki (pierwotnie żądali 800 zł).

Biuro Prasowe OPZZ

Wszystko zaczęło się pod koniec ubiegłego roku. Związkowcy zażądali 800 zł podwyżki, ale Zarząd firmy nie chciał zgodzić się na te warunki. Pracownicy w referendum zdecydowali więc, że będą strajkowali. Strajk w Solaris Bus & Coach rozpoczął się 24 grudnia 2021 r. Koordynowały go Konfederacja Pracy (organizacja członkowska OPZZ) i NSZZ Solidarność.

Nikt nie przypuszczał, że batalia o płace potrwa tak długo. Związkowcy byli gotowi na rozmowy i negocjacje, jednak Zarząd był nieugięty i nie chciał zgodzić się na żadne inne rozwiązania niż te, które sam zaproponował, czyli podwyżkę o 5%, co podniosłoby pensje menadżerom, ale nie szeregowym pracownikom.

Strajkujących wspierali przewodniczący OPZZ i RDS Andrzej Radzikowski, marszałka sejmu Włodzimierz Czarzasty, posłanki i posłowie Lewicy i Partii Razem. Rafał Dutkiewicz, były prezydent Wrocławia, który za zgodą obu stron, podjął się misji dobrej woli w sporze między strajkującymi pracownikami Solaris Bus & Coach i Zarządem spółki.

Na Zrzutka.pl zorganizowano zbiórkę dla strajkujących. Udało się zebrać 457 tys. zł na fundusz strajkowy, z którego mają być wypłacone rekompensaty dla pracowników za czas, kiedy nie zarabiali.

Pracownicy i Zarząd Solaris Bus & Coach ustalili, że:

• pracodawca zwiększy wysokość minimalnej podwyżki w 2022 r. do 500 zł brutto płacy zasadniczej
  • począwszy od 1 marca 2022 r. pracodawca zwiększy wysokość minimalnej podwyżki do 400 zł brutto, a od 1 lipca 2022 r. do 500 zł brutto
  • pracodawca zagwarantuje podwyżkę płacy zasadniczej na rok 2023 (od 1stycznia 2023 r.) w wysokości średniorocznego wskaźnika inflacji za rok 2022 (według GUS) + 0,5 pproc. nie więcej niż łącznie 7,5 proc. i nie mniej niż 250 zł brutto płacy zasadniczej
  • strony wypracują do 10 marca 2022 r. zasady dodatkowej jednorazowej premii finansowej za realizację planu produkcji za rok 2022, którą pracodawca wypłaci w styczniu 2023 r.