3 sierpnia 2020 odbyła się konferencja prasowa OPZZ, w której udział wziął Przewodniczący OPZZ, Andrzej Radzikowski. Szef OPZZ podczas briefingu mówił o płacy minimalnej na rok 2021. Przypominamy, że OPZZ domaga się kwoty 3100 zł! Bierzemy pod uwagę to, że płace są trwałym stymulatorem popytu wewnętrznego i szybkiej ścieżki ponownego (po pandemii) wzrostu gospodarczego. Przewodniczący OPZZ mówił również o rosnących cenach między innymi żywności. Wyższe płace minimalne mogą zrekompensować negatywne skutki inflacji. Przewodniczący Andrzej Radzikowski w odpowiedzi na pytanie dot. tarcz antykryzysowych wyjaśnił jaką pomoc otrzymali tak naprawdę pracownicy. Zaznaczył, że były i są one właściwie wsparciem wyłącznie kapitału. Zwrócił uwagę na to, że przedsiębiorcy zdeponowali miliardy złotych na lokatach bankowych, które tak naprawdę pochodzą głównie z Funduszu Pracy. Pracownikom zaserwowano wyłącznie zwolnienia z pracy i cięcia płac.