Diamenty OPZZ zostały rozdane. Uroczystość odbyła się 15 grudnia br. w sali im. J. Wiadernego w Centrali OPZZ w Warszawie. Laureaci odebrali dyplomy z rąk Andrzeja Radzikowskiego, Przewodniczącego OPZZ.

Biuro Prasowe OPZZ

Laureatami konkursu „Diamenty OPZZ” w 2021 r. zostali:

w kategorii Najlepszy Związkowiec

• Jacek Zub, Przewodniczący Międzyzakładowego Związku Zawodowego Pracowników ArcelorMittal Dąbrowa Górnicza
  • Wanda Sobiborowicz, Prezes Okręgu Opolskiego Związku Nauczycielstwa Polskiego i Wiceprzewodnicząca Rady OPZZ Województwa Opolskiego
  • Edward Śledź, Przewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce, region noworudzko-wałbrzyski

w kategorii Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca do 500 członków

• Wolny Związek Zawodowy Pracowników Gospodarki Morskiej przy Zarządzie Morskiego Portu Gdańsk SA
  • Organizacja Zakładowa nr 01-041 Ogólnopolskiego Pracowniczego Związku Zawodowego Konfederacja Pracy w Toyota Motor Manufacturing Poland sp. z o.o. - Wałbrzych
  • Związek Zawodowy "Metalowcy" CNH Industrial Polska sp. z o.o.

w kategorii Najlepsza organizacja członkowska OPZZ, zrzeszająca powyżej 500 członków

• Międzyzakładowa Komisja Rejonowa Związku Zawodowego Dyżurnych Ruchu PKP Katowice
  • Związek Zawodowy "Metalowcy" Fabryki Łożysk Tocznych Kraśnik SA
  • Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Pracowników Organizacja Międzyzakładowa FCA Poland SA i Spółek w Bielsku-Białej

"Zaległy" Diament za 2020 r. w kategorii Najlepszy Związkowiec odebrała Bożena Borys, Przewodnicząca Międzyzakładowego Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Pracowników Grupy Azoty Zakładów Azotowych Kędzierzyn SA.

Diamenty OPZZ przyznawane są od 2019 r. Celem konkursu jest nagradzanie związkowców lub organizacji związkowych, które w szczególny sposób wyróżniły się w walce o godne i bezpieczne warunki pracy, skutecznie bronią miejsc pracy, wyróżniają się w działalności związkowej. Pracodawcy są nagradzani za poszanowanie zasad dialogu społecznego i współpracę z organizacjami związkowymi.