7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia i DZIEŃ PRACOWNIKA SŁUŻBY ZDROWIA. Tego dnia skupiamy uwagę na działaniu systemu ochrony zdrowia i podkreślamy rolę tworzących go pracowników.

Tegoroczne obchody przebiegają w szczególnej atmosferze. Na świat spadła niespotykana od wieku zaraza. Po kilkunastu miesiącach koronawirus dotknął już ponad 130 milionów ludzi. Blisko trzy miliony odeszło na zawsze, w tym wielu pracowników służby zdrowia.

W pierwszych miesiącach pandemii zawiodło wszystko. Nauka i nowoczesne technologie wydawały się być bezradne. Oprócz życia i zdrowia traciliśmy pracę, a gospodarki wszystkich państw staczały się w przepaść. Są jednak ludzie, którzy od pierwszych dni podjęli walkę z zarazą bez oglądania się na trudności. To oni pozwolili nam przetrwać czas beznadziei i dali wiarę, że pokonamy kryzys.

To pracownicy służby zdrowia.

Kiedy my otrząsaliśmy się z szoku i bezradności, oni organizowali się do walki z pandemią. To ich profesjonalizm i zimna krew spowodowały, że władze zaczęły z wolna odzyskiwać inicjatywę, naukowcy podjęli badania, wyprodukowano pierwsze szczepionki, a my dostrzegliśmy światełko w tunelu.

Dziękuję Wam za to.

Biliśmy i nadal bijemy Wam brawa. Podziwiamy Wasz heroizm. Składamy wyrazy uznania i wdzięczności za pełną poświęceń służbę na rzecz drugiego człowieka, za to, że codziennie narażacie życie i zdrowie – Wasze i najbliższych.

Nie ma wystarczająco dobrych słów, które mogłyby oddać naszą wdzięczność. Dziękujemy za ogromną cierpliwość, z którą dbacie o nasze zdrowie. Dziękujemy za przynoszenie ulgi w cierpieniu. W imieniu Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych dziękuję medycznym i niemedycznym pracownikom ochrony zdrowia, bo na sprawny system składa się praca wszystkich.

Życzę Wam satysfakcji z wykonywanej pracy mierzonej uznaniem pacjentów, ale i godnymi zarobkami. Przede wszystkim życzę Wam zdrowia, bo jesteście najbardziej narażeni na jego utratę.

Wszystkiego najlepszego!

Andrzej Radzikowski