Głos kobiet nie może być ignorowany!

W szpitalu w Pszczynie zmarła ciężarna 30-letnia Iza. W jej przypadku konieczna była aborcja, ale lekarze, jak wynika z esemesów kobiety
do matki, mieli czekać na obumarcie płodu. Niestety, młoda kobieta dostała sepsy, która ją pokonała.

Nie możemy pozostawać obojętni, gdy zdarzają się takie historie. Dramat młodej kobiety zasmuca nas, tym bardziej że eksperci wypowiadający się na temat zaostrzenia prawa aborcyjnego ostrzegali przed podobnymi zdarzeniami. Rządzący jednak nie słuchali ich głosu. Nie słuchali też głosu tych kobiet, które protestowały przeciw zmianom w prawie.

Nie my będziemy rozstrzygali kto zawinił i doprowadził do dramatu w szpitalu w Pszczynie. Nie godzimy się jednak na to, by rządzący ustanawiali prawo, które nie bierze pod uwagę różnych opinii. Rządzący muszą usłyszeć głos kobiet, które chcą decydować same o sobie. Żądamy debaty, podczas której będą mogły przedstawić swój punkt widzenia. Żądamy przepisów, które będą wspierały kobiety, ich potrzeby i prawa.

Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych

Głos kobiet nie może być ignorowany